Onze Kunstenaars

Wij geven onze kunstenaars een platform. Zij inspireren elkaar en organiseren samen met de vrijwilligers van de KunstKring elke 2 jaar de Berkelland atelierroute.

Astrid Rensenbrink
Keramiek

Opeens is het in haar. Het laat haar niet met rust; het groeit en kijkt mee over haar schouder. Eerst heel subtiel dan dominant aanwezig, maar zeker is dat de natuur haar altijd inspireert met haar kleurenpracht en verbazingwekkende vormen. Onherroepelijk moet ze aan het werk; er ontstaat een vorm in keramiek of er komt kleur op het doek zoals zij ze voor zich ziet. Misschien heeft de natuur ze zo bedoeld, maar zeker is dat niet.

Astrid Rensenbrink werd in 1951 in Rijswijk geboren. Hoewel ze als kind al geboeid werd door de vormen en de kleuren in de natuur, begon ze pas in 1997 met keramiek. Snel daarna kwam ze terecht op de “Kerade” (Vrije Academie van Delft). Daar maakte ze kennis met de techniek van het draaien en vormen met de hand. Haar hoofddocent was Jolanda Verdegaal.
Vervolgens verdiepte Astrid zich in de vrije vormen en de glazuren bij Marijke van Eysbergen en volgde ze nog vele dagcursussen met speciaal ontwikkelde technieken bij verschillende kunstenaars.

In 2001 richtte Astrid de kunstenaarsgroep Cerazes op. Een groep van zes dames van de Vrije Academie die zich bekwaamden in verschillende vormen van keramiek. Het doel was om gezamenlijk te exposeren en ook om verschillende technieken en werkwijzen uit te wisselen. De groep bestaat nog steeds en Astrid is er nog altijd de locomotief van.

Onder leiding van Yolande Weerdenburg maakte ze in 2003 kennis met expressie op doek (acryl en olie) en dat heeft haar nooit meer losgelaten. Nadat ze verhuisd was naar Frankrijk is ze doorgegaan met het volgen van stages vrij schilderen bij Ben Ami Koller in het kasteel van Saint Brisson sur Loire (Frankrijk). Het land waar Astrid van 2006 tot 2023 heeft gewoond.
Karina Schneiders, een bekende Nederlandse keramist in Frankrijk, vooral bekend om haar Raku stook werk, heeft haar geïnspireerd om zich de techniek van de Japanse stookmethode eigen te maken. Astrid organiseerde dan ook regelmatig speciale Raku stookdagen voor haar cursisten.

Astrid: “De momenten waarop ik niet daadwerkelijk aan het werk ben, word ik overstelpt met nieuwe vormen en kleuren”.

Email: astridrensenbrink@outlook.com