Onze Kunstenaars

Wij geven onze kunstenaars een platform. Zij inspireren elkaar en organiseren samen met de vrijwilligers van de KunstKring elke 2 jaar de Berkelland atelierroute.

Dirk van Noort
Keramiek

Voor Dirk is de natuur (dieren, planten) het uitgangspunt, maar de laatste tijd ook de mens (geboetseerde hoofden op vazen). Voor decoratie gebruikt hij meestal gekleurde kleislibs (engobes) veelal door middel van uitspaartechnieken met bladeren of stroken papier. Naast het stoken in een elektrische oven gebruikt hij ook gasovens en open vuur (pitfire)om zijn werkstukken in te bakken.

Dirk vertelt: “Afkomstig uit een kunstenaarsgezin kwam ik al vroeg in aanraking met keramisch vormgeven als expressiemogelijkheid. Na een opleiding tot docent handvaardigheid en tekenen bleef ik experimenteren met klei en glazuur. Het resultaat was een lange reeks van keramische objecten. Het draaien op de pottenbakkersschijf speelde daarbij altijd een belangrijke rol. Daarnaast en vaak ook vanuit de gedraaide vorm kom ik via boetseren tot een verdere ruimtelijke realisatie van mijn ideeën.

Naast het stoken in een elektrische oven gebruik ik ook gasovens en open vuur (pitfire)om mijn werkstukken te bakken. Een aparte techniek hierbij is het RAKU stoken, waarbij de werkstukken heet uit de oven worden genomen en in houtsnippers worden gelegd. Dat levert heel bijzondere effecten op. In de loop van de jaren heb ik mijn raku-vogelvormen verder ontwikkeld en verschillende decoratie- en glazuurtechnieken uitgeprobeerd. En via workshops heb ik mensen kennis laten maken met deze spannende techniek.
Mijn werk is in het verleden op verschillende exposities getoond. Het was meerdere keren te zien op de Keramiekmarkt Noord Nederland in Dwingeloo.
Sinds 2023 heb ik een atelier annex toonzaal bij mijn huis ingericht om op een representatieve manier mijn werk te kunnen tonen.

Website: derakuhoeve.exto.nl
E-mailadres: dirkvannoort@hotmail.com