Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Mysterie Brein

Rik Smit, gepensioneerd huisarts

12 jan 2024 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Mysterie Brein

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Rik Smit, gepensioneerd huisarts Mysterie Brein

Ontdek de werking van ons brein in de lezing Mysterie Brein door Rik Smit. Leer meer over de complexe structuur van onze hersenen en de belangrijke rol die zij spelen bij zien, horen, spreken, denken en bewust zijn. Ontdek hoe ons geheugen werkt en hoe we geestelijk fit kunnen blijven. Kom meer te weten over de vooruitgang in de neurobiologie, functionele neuroanatomie en cognitieve neurowetenschappen die de afgelopen 20 jaar heeft plaatsgevonden.

Een speurtocht naar de werking van onze hersenen.

Als het over de menselijke hersenen gaat, dan hebben we het over een uiterst complexe materie. En dat niet alleen. De laatste 20 jaar is de kennis op gebieden als neurobiologie, functionele neuroanatomie en cognitieve neurowetenschappen ook door de vooruitgang op technologisch gebied immens gegroeid.

In onze maatschappij worden we de laatste decennia steeds ouder. Betere medische voorzieningen en preventieve maatregelen hebben daartoe bijgedragen, evenals een gezondere leefstijl, minder roken en meer bewegen.
Toch zien we bij oude mensen relatief vaak dementie of andere hersenaandoeningen. Veel mensen maken zich dan ook zorgen en vragen zich af hoe het met hun hersenen is gesteld en hoe men geestelijk fit kan blijven.
In de lezing Mysterie Brein, een speurtocht naar de werking van onze hersenen, vertelt Rik Smit over de normale structuur en functie van onze hersenen. De bouwstenen van onze hersenen zijn zenuwcellen, de neuronen. Hoe die werken en hoe ze met elkaar verbonden zijn, zal worden besproken. Vervolgens komen verschillende delen en structuren van onze hersenen ter sprake, die een belangrijke rol spelen bij zien, horen en spreken, denken en bewust zijn, plannen maken. Maar ook bij hoe we bewegen, reageren op onze omgeving, voelen en emoties hebben, sociaal zijn. Dit alles doen onze hersenen en we kunnen zeggen: wij zijn onze hersenen.
Tevens komt de vraag aan de orde wat nu eigenlijk herinneringen zijn en wat het geheugen is. De essentiële structuur voor ons geheugen en daarmee voor ons functioneren als mens is de hippocampus ofwel het zeepaardje; hoe de hippocampus werkt bij het opslaan van herinneringen zal besproken worden.
Tenslotte komen strategieën om geestelijk en mentaal fit te blijven aan de orde.

Eerste deel:
1. De zenuwcellen in onze hersenen.
2. Globaal overzicht van structuur en functie van onze hersenen.

Tweede deel:
1. Emoties in onze hersenen.
2. Geheugen en herinneringen.
3. Hoe houden we onze hersenen “fit”.

Hendrik Smit
Studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Assistentschappen in Amsterdam.
Huisarts opleiding Universiteit van Amsterdam.
Werkzaam als huisarts vanaf 1987 in Duitsland.
Gepensioneerd vanaf 2019.