Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Gezond ouder worden

Tamara Bongers en Marie Vriens, Klinisch geriaters

11 apr 2025 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Gezond ouder worden

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Lezing: Gezond ouder worden
11 april 2025 – 20.00 uur
12,50
Onbeperkt

Tamara Bongers en Marie Vriens, Klinisch geriaters Gezond ouder worden

Gezond ouder worden willen we allemaal. Tijdens deze avond maken we een virtuele reis door de tijd over gezondheid en ouder worden. In het verleden werden mensen niet zo oud als tegenwoordig door leef- en werkomstandigheden. Nu gaan mensen met pensioen, worden ouder en willen de tijd na hun werkzaam leven zinvol invullen. Hoe kunnen we zo gezond en vitaal mogelijk blijven? Wanneer voel je je gezond. Welke factoren spelen een rol en wat kan de rol van technologie hierbij spelen?

Op deze interactieve avond krijgen we antwoorden op onze vragen en diverse praktische tips om op een leuke manier oud te worden.
Veroudering gaat vanzelf, gezond ouder worden daarentegen niet. Gelukkig kun je zelf veel doen om gezonder oud te worden. Een gezonde leefstijl, actieve manier van leven en je brein blijven prikkelen is daarbij erg belangrijk, hoewel persoonlijke factoren een rol kunnen spelen. Van de stappen die je nu neemt, zie je het resultaat later. Je kunt langer voor jezelf zorgen als je fit en vitaal blijft. Hierdoor houd je langer regie over je eigen leven. Maar hoe doe je dat?

Gezonde voeding is de motor om vitaal te blijven. Met het ouder verandert de samenstelling van je lichaam. Dit maakt niet perse dat je minder behoefte hebt aan energie. Dat is echt afhankelijk van hoe je je leven indeelt. Het is belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt zoals eiwit, mineralen en vitamines.
Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je je fysieke kracht, mobiliteit en zelfstandigheid behoudt. Ook is sporten een manier om sociale contacten op te doen. Dit helpt ook om vitaal en mentaal gezond te blijven.
Zingeving
Het hebben van een nuttige invulling van je vrije tijd, draagt bij aan je algeheel welbevinden. Niet voor niets dat de mensen in Japan relatief zo oud worden. Juist dit aspect staat in Japan hoog in het vaandel.
Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien. Een sudoku of een kruiswoordraadsel houdt de hersenen ook fit. Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt.
Slaap is een essentiële functie voor het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in onze gezondheid en welzijn. Een goede nachtrust is van belang voor ouderen om hun gezondheid en welzijn te behouden. Door regelmatig voldoende slaap te krijgen, kunnen ouderen beter omgaan met de dagelijkse stress en vermoeidheid en hun lichaam en geest optimaal laten functioneren.

Tamara Bongers is sinds 2019 werkzaam in het Slingeland ziekenhuis. Haar aandachtsgebieden in het ziekenhuis: Parkinson en leefstijl. Zij heeft daarnaast ook de opleiding tot leefstijlcoach voor artsen gevolgd en begeleidt mensen bij hun leefstijl(gewoontes). Bezig zijn met gezondheid is dus haar core business.
In haar vrije tijd houdt zij van hardlopen, wielrennen, lezen en koken.

Marie Vriens is sinds 2001 als klinisch geriater werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis. Haar aandachtsgebieden zijn Parkinson en ‘kanker bij ouderen’.
Naast haar werk is ze graag bezig met wandelen, wielrennen, pianospelen, Tai Chi en lezen.