Cursussen en Workshops

De cursussen en workshops worden gegeven door deskundige docenten. Bij voldoende aanmeldingen worden groepen gevormd voor beginners en gevorderden. Leden krijgen 5% korting op het cursusgeld.

CURSUS

Schilderen met Olieverf

donderdag 19.30 - 22.00 uur

Docent: Peter-Frans de Graaf
Doelgroep: beginners
Locatie: Atelier Kulturhus
Wanneer: 5 okt, 2, 16, 30 nov, 14 dec 2023, 18 jan, 1, 15 feb, 7, 21 mrt 2024
Prijs: € 195 voor 10 lessen (excl. materiaal)

Peter-Frans de Graaf
Schilderen met Olieverf

Of het nu gaat om een portret, een landschap, een dier of een abstract onderwerp, het maakt niet uit, Peter-Frans kan je ermee helpen. Hij begint elke les met een korte inleiding waarin veel aspecten van het schilderen voorbij komen: kleuren mengen, doek, papier, pigment, verf en kwasten, schilderstijlen; je kunt het zo gek niet bedenken of hij weet er alles van. Je kunt veel van hem leren!

Schilderen met olieverf wordt al heel lang gedaan, maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen, zoals olieverf op waterbasis. Beter voor jouw gezondheid en eenvoudiger om ermee te werken. Hoe werkt olieverf? Hoe pak je het aan? Waarmee moet je schetsen? Wat is het verschil tussen olieverf op papier, op board, katoen of linnen? Welke kwasten heb je nodig? Hoe kom je tot een goed resultaat? Peter-Frans geeft al dertig jaar les in vele technieken. Hij legt rustig en in heldere bewoordingen uit hoe je tot de beste resultaten komt en hoe jij dat kunt bereiken. Of het nu gaat om een portret, een landschap, een dier of een abstract onderwerp, het maakt niet uit, Peter-Frans kan je ermee helpen. Maar hij leert je ook om beter naar je onderwerp te kijken want schilderen is ook scherp kijken: wat zie ik nu eigenlijk? En dat op het doek zetten is de essentie van schilderen. Maar ook over schilders en kunstgeschiedenis weet hij veel.

Peter-Frans de Graaf wordt geïnspireerd door het Hollandse landschap. Al jaren schildert hij elke dag een boom. Duizenden bomen heeft hij al op het doek gezet. En ze zijn allemaal verschillend. Hij schildert het landschap niet na maar becommentarieert het, hij is tenslotte kunstenaar. De Graaf heeft plezier in verstoring van rechtlijnige processen en dwarse concepten. ‘Een goede schilder is een goede denker’, zei hij ooit ter verdediging van Mondriaan.
In zijn hyperrealistische schilderijen zowel als in zijn abstract werk zie je vaak grote gekleurde vlakken, uiterst subtiel geschilderd en eigenlijk altijd net verschillend van kleur en textuur. Neem de tijd om te kijken. Overwin het cliché. Dan openen zijn schilderijen zich en tonen een wereld van kleur en een oppervlak waarin tijd niet meer dagelijks is.

Meer over Peter-Frans de Graaf lees je op: www.peterfransdegraaf.nl