Cursussen en Workshops

De cursussen en workshops worden gegeven door deskundige docenten. Bij voldoende aanmeldingen worden groepen gevormd voor beginners en gevorderden. Leden krijgen 5% korting op het cursusgeld.

CURSUS

Kalligraferen

maandag 14.00 - 16.00 uur

Docent: Trudie Demoed
Doelgroep: beginners en gevorderden
Locatie: Atelier Kulturhus
Wanneer: 2, 16, 30 okt, 13, 27 nov, 11 dec 2023 8, 22 jan, 5, 19 feb 2024
Prijs: € 140 voor 10 lessen (excl. materiaal)

Trudie Demoed
Kalligraferen

Leer kalligraferen als een prof! Onze docente Trudie Demoed leert starters de grondbeginselen van kalligraferen en gevorderden bouwen hun vaardigheden verder uit. Maak sierlijke etiketten, uitnodigingen en menu’s, of personaliseer wenskaarten. Je creaties vormen het startpunt van nieuwe technieken en ideeën. Je wordt gevraagd om thuis te oefenen. Materiaalkosten bedragen ongeveer € 20. Schrijf je in en ontdek de kunst van het kalligraferen.

Kalligraferen voor beginners en gevorderden

Alle gemaakte werkstukken, van beginners én gevorderden, zijn het startpunt van nieuwe oefeningen en techniekdemonstraties. En een bron voor nieuwe ideeën! Daarnaast zijn voorbeelden te vinden in boeken en foto’s. En natuurlijk demonstreert docent Trudie Demoed op verzoek speciale technieken die je vervolgens zelf kunt beoefenen.

  • Starters leren de grondbeginselen van het kalligraferen, allereerst met een ‘dubbel’ potlood. Daarmee oefen je de stand van de kalligrafeerpen met de brede beitelvormige punt, de lettergrootte en de hoofd- en kleine letters van het alfabet. Vervolgens komt het gebruik van plakkaatverf en losse pennen aan de orde en leer je leestekens en cijfers. Al gauw kun je spreuken en korte teksten op een sierlijke manier op papier zetten, met veel aandacht voor de lay-out. Zo maak je fraaie etiketten, uitnodigingen of menu’s, maar ook wenskaarten worden veel persoonlijker als jij ze kalligrafeert in jouw eigen stijl.
  • Gevorderden bouwen hun vaardigheden verder uit met andere technieken, andere lettertypen en andere toepassingen.
  • Van cursisten wordt verwacht dat ze geregeld thuis oefenen, dit ‘huiswerk’ wordt gezamenlijk in de les besproken.
  • Het materiaal wordt in overleg met de docent aangeschaft. Reken daarbij op zo’n € 20.

Trudie Demoed

‘Oude, handgeschreven documenten zijn soms ware kunstwerkjes. Dat komt niet alleen omdat ze met een pen (of veer) en inkt geschreven zijn, maar ook en vooral omdat mensen destijds de tijd namen om duidelijk en ‘schoon’ te schrijven. Schrijven was nog een vak. Als je, zoals velen toen, zelf niet kon schrijven, huurde je een professionele schrijver in. Voor extra mooi schrijfwerk moest je bij de schoonschrijver of kalligraaf zijn. Dat kalligraferen was – en is – een kunst op zich, waar niet alleen kunde en kennis bij komt kijken, maar ook speciale pennen, inkten e.d. De komst van de (vilt)stift heeft veel veranderd en nu kun je kalligraferen op zowel de ‘ouderwetse’ manier, dus met een echte (vul)pen, als met een stift. Dat laatste gaat aanzienlijk gemakkelijker’.