Kalligraferen

Voor beginners en gevorderden
Maandag van 14.00 – 16.00 uur
17, 31 okt, 14, 28 nov, 12 dec 2022
23 jan, 6, 20 feb, 13, 27 mrt 2023
Docent: Trudie Demoed
Kosten €140,- excl. materiaal

Docente Trudie Demoed

Kalligraferen voor beginners en gevorderden

Starters leren de grondbeginselen van het kalligraferen, allereerst met een ‘dubbel’ potlood. Hiermee oefen je de stand van de kalligrafeerpen met de brede beitelvormige punt, de lettergrootte en de hoofd- en kleine letters van het alfabet. Vervolgens komt het gebruik van plakkaatverf en losse pennen aan de orde en leer je leestekens en cijfers.
Al gauw kun je spreuken en korte teksten op een sierlijke manier op papier zetten, met veel aandacht voor de lay-out. Zo maak je fraaie etiketten, uitnodigingen of menu’s, maar ook wenskaarten worden veel persoonlijker als jij ze kalligrafeert in jouw eigen stijl.

Gevorderden bouwen hun kalligrafeerprestaties verder uit met andere technieken, andere lettertypen en andere toepassingen.

Alle gemaakte werkstukken, van beginners én gevorderden, zijn het startpunt van nieuwe oefeningen en techniekdemonstraties. En natuurlijk een bron voor nieuwe ideeën!
Daarnaast zijn voorbeelden te vinden in boeken en foto’s. En natuurlijk demonstreert docent Trudie Demoed op verzoek speciale technieken, die je vervolgens zelf kunt beoefenen.

Van cursisten wordt verwacht dat ze geregeld thuis oefenen, dit ‘huiswerk’ wordt gezamenlijk in de les doorgesproken. Het materiaal wordt in overleg met de docent aangeschaft. Reken daarbij op zo’n € 20,- .

Trudie Demoed vertelt

 

 

 

 

Trudie Demoed vertelt:
‘Oude, handgeschreven documenten zijn soms ware kunstwerkjes. Dat komt niet alleen omdat ze met een pen (of veer) en inkt geschreven zijn, maar ook en vooral omdat de mensen toen de tijd namen om duidelijk en ‘schoon’ te schrijven.
Schrijven was destijds een vak. Als je, zoals velen toen, zelf niet kon schrijven, huurde je een professionele schrijver in. Voor extra mooi schrijfwerk moest je bij de schoonschrijver of kalligraaf zijn. Dat kalligraferen was – en is – een kunst op zich, waar niet alleen kunde en kennis bij komt kijken, maar ook speciale pennen, inkten e.d.
De komst van de (vilt)stift heeft veel veranderd en nu kun je kalligraferen op zowel de ‘ouderwetse’ manier, dus met een echte (vul)pen, als met een stift. Dat laatste gaat aanzienlijk gemakkelijker’.