Cursussen en Workshops

De cursussen en workshops worden gegeven door deskundige docenten. Bij voldoende aanmeldingen worden groepen gevormd voor beginners en gevorderden. Leden krijgen 5% korting op het cursusgeld.

WORKSHOP

Workshop Glasfusie

zaterdag 23 mrt 2024
13.00 - 16.30 uur

Docent: Irma Derksen
Doelgroep: beginners
Locatie: Atelier Kulturhus
Prijs: € 65 (incl. 1e materiaal)

Irma Derksen
Workshop Glasfusie

Glasfusing is een techniek waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. De verhitting van het glasobject vindt gewoonlijk plaats in speciale oven. De stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 593°C tot 816°C

Glasfusing is een techniek waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. De verhitting van het glasobject vindt gewoonlijk plaats in speciale oven. De stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 593°C tot 816°C. Hierbij moet erop worden gelet dat de glasstukjes geen verschillende uitzettingscoëfficiënt hebben, anders zal het gecreëerde object tijdens het afkoelen of daarna breken. Daarom wordt tijdens de workshop gebruik gemaakt van een speciaal soort glas dat geschikt is voor glasfusing. U kunt dus geen eigen glas meebrengen of verwerken. Er wordt gewerkt met een formaat van 20 x 40 cm en vier verschillende kleuren glas. Het hoeft natuurlijk niet persé dit formaat te zijn. Kleiner kan altijd, voor grotere objecten en meer kleuren glas zal extra moeten worden betaald.
Voor het ontwerp moet met een aantal zaken rekening worden gehouden.
– De stukken glas moeten altijd een verbinding met elkaar hebben. Dat kan door te werken met een doorzichtige plaat glas onder het object, of door goed te letten op voldoende verbindingen tussen de verschillende stukken glas.
– Het glas wordt door de cursisten zelf in vorm gesneden. Hier zal op worden geoefend en uiteraard zullen we, waar we kunnen, helpen. Het is natuurlijk leuk als je kunt zeggen dat je het allemaal echt zelf hebt gemaakt. Hou er bij je ontwerp rekening mee dat je geen “hoeken” kunt snijden. Glas volgt de lijn van het breken.

– Hou tot slot rekening met de opbouw van de kleuren. Uiteraard zal de kleur veranderen als meerdere kleuren over elkaar worden gelegd.

– Uiteindelijk zal het object ergens moeten worden geplaatst of opgehangen.
Het plaatsen van een object kan in een soort standaard, het aan de muur bevestigen kan met behulp van afstandshouders. Indien gewenst kunnen deze worden bijbesteld.

Over Irma Derksen :
In het dagelijks leven werk ik op een ROC (MBO-onderwijs). In april 2012 ben ik begonnen met Glasfusion. Ik heb toen tijdens een workshop mijn eerste object gemaakt.
Waar het begon met een enkele keer een workshop volgen, groeide dit steeds verder uit. Ik sleepte steeds meer mensen mee, omdat ik het zelf zo leuk vond en daarom weer een goede reden had om te ‘glassen’. Uiteindelijk ben ik glascursussen gaan volgen bij hetzelfde atelier als waar ik de workshops volgde. Met de groep die we inmiddels al 3 jaar hebben proberen we allerlei nieuwe mogelijkheden uit, maken soms zelf mallen en hebben uiteraard ook veel plezier in het maken van allerlei zaken.
Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat ik mijn eigen atelier heb vorm gegeven. Hier kan ik met enige regelmaat mijzelf terugtrekken om weer iets nieuws te maken.
Hoewel ik ook in de loop der jaren andere creatieve workshops heb gevolgd, zoals boetseren en brons gieten, vind ik het werken met glas het mooiste. Het is een meer technische manier van werken door het snijden en slijpen ervan. Daarmee is glas een materiaal dat door zijn diversiteit aan kleuren uitnodigt tot frisse en kleurrijke werkstukken. Ik ben nu zover dat ik mijn ervaring, kennis en enthousiasme graag met anderen wil delen en door wil geven.