Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Witte winter

Fred van Wijk, Natuurfotograaf

17 jan 2025 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Witte winter

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Lezing: Witte winter
17 jan. 2025 - 20.00 uur
12,50
Onbeperkt

Fred van Wijk, Natuurfotograaf Witte winter

Fred van Wijk laat niet alleen de winter op de Veluwe in Nederland zien, maar vertoont ook beelden van de winter in Yellowstonepark, het grootste actieve warmwatergebied ter wereld met meer dan 10.000 geisers en warme bronnen. Zijn foto’s worden regelmatig gebruikt in tijdschriften en andere publicaties in binnen- en buitenland. Ook heeft hij prijzen gewonnen bij fotowedstrijden in binnen- en buitenland.

Vogels en grote zoogdieren
Nadat Fred van Wijk al een aantal jaren de hobby “vogels kijken” had beoefend ging hij in 1982 fotograferen op de Veluwe. Omdat hij daar woont is zijn voorkeur voor het fotograferen van de bossen en de daar levende grote zoogdieren logisch. Hij is in de gelegenheid om in alle seizoenen zijn favoriete onderwerpen te fotograferen.
Edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen en eekhoorns. Soms moet hij op een gecamoufleerde plaats uren wachten om deze schuwe dieren te kunnen vastleggen.

Landschappen
Naast de dieren zijn ook sfeervolle landschappen met mist, sneeuw en het frisse groen van het voorjaar graag gefotografeerde thema’s. In de loop der jaren zijn de interesse en de fotomotieven uitgebreid tot alle aspecten van de natuurfotografie: landschappen, vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen, insecten, planten. Zijn stijl kenmerkt zich vooral door sfeer en mooi licht.

Yellowstonepark
In februari 2012 heeft Fred met een groep natuurfotografen een fotoreis gemaakt naar Yellowstone National Park in de V.S. Die winter was voor Yellowstone minder streng dan gemiddeld. Dat was een voordeel omdat tijdens de meestal strenge winters veel wapiti’s wegtrekken. Van de aanwezigheid van deze prooidieren hebben zeker ook de wolven geprofiteerd. Het gebied is ook uitstekend geschikt voor gaffelantilopen, Amerikaanse zeearenden en coyotes.
In Hayden Valley was aan de vormen van de opgewaaide sneeuwduinen goed te zien dat wind en koude heer en meester zijn in de winter. De dieren die hier voorkomen hebben het zwaar om de winter te overleven. De temperatuur kan zakken tot ongeveer -25º C. In de omgeving van de geisers, waar veel vocht in de lucht zit, kunnen de bomen en takken onder een dikke laag rijp bedekt zijn, evenals de bizons.
Fred had het geluk een paar geweldige waarnemingen te doen en prachtige foto’s te maken. Zijn lezing bestaat naast foto’s, met een toelichting, ook uit een audiovisuele presentatie met beeld en muziek.
Voor mensen die van reizen houden, maar niet van de ongemakken die daarbij horen wordt dit een avond om enorm van te genieten! Maar niet alleen voor reizigers, maar vooral ook voor vogelaars en fotografen!