Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Waterstof de olie van de toekomst

Ad Van Wijk, Prof. Dr.

11 okt 2024 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Waterstof de olie van de toekomst

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Lezing: Waterstof de olie van de toekomst
11 oktober 2024 - 20.00 uur
12,50
Onbeperkt

Ad Van Wijk, Prof. Dr. Waterstof de olie van de toekomst

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Hoe kan het een duurzame en veelzijdige energiebron zijn voor een breed scala aan toepassingen, van transport tot industrie en elektriciteitsopwekking? Professor Ad van Wijk gaat in deze lezing dieper in op de rol van waterstof bij het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en minimalisering van schadelijke emissies.

Waterstof de gamechanger?
Een van de opwindende aspecten van waterstof is de potentie om duurzame energie op grote schaal op te slaan en te distribueren. Ontdek hoe groene waterstofproductie, aangedreven door hernieuwbare bronnen, een gamechanger is in onze zoektocht naar een duurzame toekomst.

Onze collectieve verantwoordelijkheid
Als we vooruitkijken moeten we de urgentie erkennen om energie duurzaam te maken. Hoe kunnen we gezamenlijk bijdragen aan de groeiende rol van waterstof in onze energie-infrastructuur. Wat zijn de uitdagingen en kansen die voor ons liggen?

Productie, transport en opslag
• Electrolyse ter plekke. Dat is het splitsen van water in waterstof en zuurstof
• Pijpleidingen, vergelijkbaar met aardgas.
• Tankwagens en tankcontainers.
• Opslag van waterstof onder hoge druk bij 700 bar.

Toepassing
Als brandstof voor industriële processen die veel hitte nodig hebben. Zoals in de staal- en papierindustrie; om elektriciteit op te wekken als er weinig zonne- of windenergie beschikbaar is Verwarming van woningen, vervoer, productie van kunstmest en explosieven.

Ad van Wijk (1956) studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde aan dezelfde universiteit en startte daar ook zijn carrière als wetenschappelijk onderzoeker duurzame energie. In 1984 was Van Wijk medeoprichter van Ecofys dat later onderdeel werd van Econcern. Dit bedrijf ontwikkelde verschillende nieuwe duurzame energieproducten, -diensten en -projecten. In 2011 werd Van Wijk benoemd tot buitengewoon hoogleraar Future Energy Systems aan de Technische Universiteit Delft. Hij is tevens gasthoogleraar Energie en Water aan KWR dat hem in 2018 benoemde tot Honorary Fellow.