Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Oude kunst uit Siberië

Elena Bronnikova, dr. Russische taal

23 feb 2024 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Oude kunst uit Siberië

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Elena Bronnikova, dr. Russische taal Oude kunst uit Siberië

Ontdek de kunstschatten van Siberië met Elena Bronnikova! Vergeet de verbanningen en berkenbossen, want onder de eeuwige sneeuw ligt een schatkist aan kunstvoorwerpen te wachten. Elena neemt je mee op een virtuele excursie door de zalen van de Hermitage in St-Petersburg, waar de grootste verzameling oude kunst uit Siberië wordt bewaard. Ontdek de verhalen achter de inheemse volkeren en kunstvoorwerpen uit vervlogen tijden. Mis deze unieke kans niet

Kunst en Siberië…De meeste mensen denken niet aan kunst bij het woord Siberië. Dan zie je eindeloze bossen en eeuwige sneeuw voor je. Je denkt aan verbanningen van de Russische elite naar de strafkampen en aan kleine dorpjes, verscholen in eindeloze berkenbossen. In de verste verte komt het woord kunst niet bij je op. Wat heeft het koude Siberië nou met kunst te maken? Er zijn wel vaste uitdrukkingen in het Nederlands zoals ‘Siberisch koud’ en ‘het laat mij Siberisch’, maar over schone kunst in dat onherbergzame oord horen we nooit iets.
Daar gaat Elena Bronnikova verandering in brengen omdat zij anders kijkt naar Siberië, want zij is er geboren en getogen. Voor haar is Siberië een schatkist die onder de eeuwige sneeuw ligt te wachten op ontdekking.
Bij elke lezing haalt ze een of ander juweeltje naar boven om onder de aandacht te brengen. Oude kunst uit Siberië is er een van. In deze lezing vertelt ze ook over inheemse volkeren die er hebben gewoond en natuurlijk over de kunstvoorwerpen uit vervlogen tijden.
Veel van deze voorwerpen worden in verschillende musea in Rusland bewaard en de grootste verzameling bevindt zich in de Hermitage in St-Petersburg. Elena neemt ons mee op een virtuele excursie door de zalen van de Hermitage waar niet zo veel mensen komen, maar die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Elena Bronnikova (Novosibirsk. Siberië) studeerde af aan de universiteit Novosibirsk in de Russische taal, letterkunde en psychologie. Na haar studie werd ze docent aan die universiteit en werkte ook als psycholoog. In 1993 kwam zij naar Nederland, omdat haar echtgenoot als doctor in de wiskunde een baan kreeg bij een Nederlandse universiteit. In Nederland geeft Elena Russische les, schrijft artikelen, maakt vertalingen. Ook houdt zij lezingen over de Russische literatuur en vooral over de geschiedenis en cultuur van Siberië.
De laatste maanden is Elena als geboren en getogen Russin met familie in Rusland, enkele malen in de nationale media geweest – als Ruslandkenner – om te spreken over de oorlog in de Oekraïne.