Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Industrieel erfgoed in Nederland

Maria Driessen, Kunsthistorica

19 apr 2024 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Industrieel erfgoed in Nederland

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Lezing: Maria Driessen
19 april 2024 - 20.00 uur
12,50
Onbeperkt

Maria Driessen, Kunsthistorica Industrieel erfgoed in Nederland

Ontdek de rijke diversiteit van het Nederlandse industrieel erfgoed tijdens deze boeiende lezing. Maria Driessen, een gepassioneerde kunsthistorica, neemt je mee op reis langs iconische gebouwen en kunstschatten zoals de Van Nellefabriek, mijnschachten in Zuid Limburg en Radio Kootwijk. Laat je verrassen door de variatie in ontwerp en materialen en ontdek hoe deze voormalige industriële gebouwen en objecten behouden blijven voor de toekomst.

We gaan een toer door Nederland maken op zoek naar de diversiteit van het industrieel erfgoed.
Maria Driessen zal op de haar bekende manier met veel enthousiasme haar kennis overdragen en ons laten genieten van de kunstschatten en de bijzondere bouwwerken die we nog steeds kunnen bewonderen.

De Van Nellefabriek in Rotterdam, het stoomgemaal Cruquius, mijnschachten in Zuid Limburg en de pakhuizen in Amsterdam …………….
Maar ook bruggen, sluizen, molens, boortorens en dergelijke kunnen onder de noemer van industrieel erfgoed vallen. Denk ook aan het Dru-complex te Ulft en Radio Kootwijk.
Particulieren gaven vaak aan dat voormalige industriële gebouwen en objecten voor verloedering en afbraak beschermd moesten worden en behouden moesten blijven, ook al omdat deze gebouwen een beeld gaven uit vervlogen tijden met andere bouwtechnieken en andere invalshoeken.

Deze gebouwen en vele andere zijn inmiddels iconen van de veelzijdige industrialisatie van Nederland. Door het hele land staan bouwwerken die herinneren aan de glorie van het industrieel tijdperk. De variatie in ontwerp is verrassend evenals de toepassing van materialen.
De functionaliteit weerhield de ontwerpers er niet van een karakteristiek gebouw neer te zetten waardoor een plaats duidelijk gemarkeerd werd.
Inmiddels zijn de meeste gebouwen hun oorspronkelijk functie kwijt en getransformeerd tot industrieel erfgoed. In nogal wat gevallen heeft een dergelijk gebouw een andere bestemming
gekregen.
Er zijn in Nederland diverse stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor het behoud van industrieel erfgoed.

Maria Driessen, kunsthistorica
Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria jaren les in het volwassenonderwijs en in het beroepsonderwijs. Daarna volgt een studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Haar bachelor sluit zij af met een scriptie over Joseph Beuys. Voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. Haar masterscriptie wordt gepubliceerd in het blad “Raffia”, een uitgave van het Institute for Gender Studies.
Een bevlogen persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend voor Maria.