Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Felix Mendelssohn Bartholdy

Kees van Zutphen, musicoloog

25 nov 2022 - 14.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 10.00
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Kees van Zutphen, musicoloog Felix Mendelssohn Bartholdy

Musicoloog Kees van Zutphen voert je mee op een muziek- en luistertocht door het leven en door de composities van de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)

Musicoloog Kees van Zutphen voert je mee op een muziek- en luistertocht door het leven en door de composities van de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847).

‘Hij is de Mozart van de negentiende eeuw. De meest stralende ster onder de musici, die de tegenstellingen van onze tijd beter doorziet dan anderen, en als eerste weet die te verzoenen.’ Dit schreef Robert Schumann over zijn collega Felix Mendelssohn naar aanleiding van een van diens pianotrio’s. Ook de grote dichter Goethe had de jonge Duitser al eens vergeleken met Mozart – waarbij die laatste het aflegde! Er zijn meer overeenkomsten tussen Mendelssohn en Mozart dan hun muzikaal talent. Hun enorme werkdrift bijvoorbeeld, en de voor hun tijd onvoorstelbare hoeveelheid kilometers die ze aflegden. Maar ook hun vroege dood – allebei haalden ze de veertig niet.

Afkomstig uit een gefortuneerd gezin werd Felix Mendelssohn op zijn twintigste op reis door Europa gestuurd. Zijn al sinds zijn tiende opgebouwde oeuvre kreeg een flinke impuls van de gevarieerde landschappen en nieuwe culturen die hij leerde kennen. Dat is terug te horen in de Derde Symfonie, de ‘Schotse’, en in de Vierde, de ‘Italiaanse’, maar ook in werken als de Ouverture Hebriden.

Mendelssohn was een meester van orkestratie, bij wie zelfs de kleinste details klopten – en als ze dat niet deden, dan bleef hij er jarenlang aan schaven. Zijn werk zingt; ook als er niet letterlijk in gezongen wordt, zoals in de geliefde Lieder ohne Worte, voor solo piano.

Er is nog een overeenkomst tussen Mendelssohn en Mozart. Allebei hadden ze een muzikaal begaafde zus, die in hun schaduw stond. Fanny Mendelssohn, die door sommigen nóg talentvoller werd genoemd dan haar broer, mocht als vrouw geen carrière maken, en alleen componeren onder de naam van Felix. Hun leven lang zouden ze elkaars belangrijkste muzikale ‘sparring partners’ blijven. Na haar vroege overlijden schreef Mendelssohn het Zesde strijkkwartet, met als ondertitel ‘Requiem voor Fanny’. Twee maanden later was ook hij dood.

Cees van Zutphen, een verteller pur sang, zou in het Beethovenjaar over Beethoven komen vertellen. Door de coronapandemie ging die lezing niet door. Cees zou eigenlijk stoppen met het geven van lezingen, maar gelukkig maakt hij voor KunstKringRuurlo nog een uitzondering. We zijn blij dat hij komt vertellen over het leven en de werken van Felix Mendelssohn. Cees heeft vanuit zijn liefde voor muziek een enorme kennis vergaard over muziekgeschiedenis en deelt die graag met zijn publiek.

Hij geeft boeiende informatie met veel bijzondere wetenswaardigheden over de componisten die hij bespreekt. Daarbij laat hij gedeelten van de muziek horen die hij zojuist besproken heeft.
We hopen dat er vele belangstellenden bij deze bijzondere lezing aanwezig zullen zijn.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina of gekocht aan de kassa.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl