Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

China actueel

Inge Jansen, China deskundige

11 nov 2022 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Inge Jansen, China deskundige China actueel

China is de laatste jaren bijna onafgebroken in het nieuws. Maar wat is het eigenlijk voor land? Tijdens deze lezing gaat Chinadeskundige Inge Jansen in op allerlei actuele thema’s die spelen in China.

China is de laatste jaren bijna onafgebroken in het nieuws. Maar wat is het eigenlijk voor land? Tijdens deze lezing gaat Chinadeskundige Inge Jansen in op allerlei actuele thema’s die spelen in China. We kijken naar hoe de Chinese Communistische Partij georganiseerd is en welke invloed deze partij heeft op het leven van de Chinezen. We gaan in op de grote economische stappen die China de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt en wat dat betekent voor de bevolking: het ontstaan van een stedelijke middenklasse maar ook leegloop van het platteland, inkomensongelijkheid, milieuvervuiling en corruptieschandalen. We hebben het over de (inmiddels afgeschafte) 1-kind politiek en de uitwerking daarvan op de maatschappij, en over de opkomst van China als wereldmacht en de geopolitieke spanningen die dit met zich meebrengt.
Dit en meer gaat u zien en horen tijdens de lezing van Chinadeskundige Inge Jansen.

Inge Jansen, Chinadeskundige
Inge Jansen is gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen. Stap voor stap heeft ze zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, om regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties te komen staan die weer noopten tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar? Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus reisgids China. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over China, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies maar altijd op zoek is naar de nuance.