Exposities

Nies van Dijk

Exposeert schilderijen

14 jun 2024 - 18 sep 2024
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur

Nies van Dijk
Exposeert schilderijen

De voorkeur van Nies van Dijk gaat uit naar planten en bloemen. Het proces van bloei en verval probeert ze vast te leggen met olieverf of tempera. De dynamiek van de vergankelijkheid is bij Nies een veel voorkomend thema. Dit levert schilderijen op van uitgebloeide bloemen, rotte appels, of een kweepeer met een beginnend bruin plekje. Ook worden bijvoorbeeld blaadjes met een roestig plekje gewoon geschilderd. Details zijn belangrijk.

Nies van Dijk (1963) Na zeven jaar in Duitsland te hebben gewoond is zij nu neergestreken in Rheden. Ze is autodidact en schildert op realistische wijze. Ze maakt gebruik van verschillende materialen zoals bamboepapier, paneel of doek. Ze schildert in diverse lagen over elkaar. Dit kost veel tijd. De onderwerpen komen uit de naaste omgeving zowel in de Zuid-Eifel of in Nederland. Tijdens het langzame proces van schilderen vindt ze het belangrijk om binding met het onderwerp te houden. Haar gedachten gaan terug naar waar die ene mooie paardenbloem stond, hoe het licht erop viel in de namiddag. Of naar het aardewerken potje van een oudtante waar vroeger hagelslag in zat. Het licht in een schilderij en de stofuitdrukking zijn een leerzame leidraad. Stillevens bieden een prettige afwisseling en een puzzel in compositie en tonen.

Nies: “Cursussen of workshops heb ik weinig gevolgd. Met een aquarelcursus van Tom Mulder uit Wijchen heb ik 20 jaar geleden voor het eerst leren kijken. Toen ontdekte ik hoe leuk ik schilderen vond. Kunstenaars die ik bewonder zijn Henk Helmantel en Joke Frima.”

In Duitsland heb ik, onder andere, drie maal aan groepsexposities deelgenomen, georganiseerd door de -VR-Bank (Vereinigte Volksbank Raiffaisenbank) in Himmerod/ Grosslittgen, Alte Posthalterei Wittlich, en Kulturkreis/VR Bank Daun.
In Nederland oa geëxposeerd bij Art Eindhoven, Klokgebouw
In Renkum bij Everwijnsgoed, Kunst en Muziek op zondag
In diverse gezondheids-/woonzorgcentra in Gelderland
Bij diverse culturele dorps festiviteiten in Rheden

Website: www.niesvandijk.exto.nl