Lies Onstenk

Exposeert schilderijen
22 juni t/m 27 september 2023
Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

Lies Onstenk
De liefde voor schilderen kwam bij Lies Onstenk vele jaren geleden op tijdens een vakantie. Met een aquarelblokje, verf en een boek uit de bibliotheek over aquarelleren ging ze naar Haamstede. En sindsdien is ze verknocht aan schilderen. Lies schildert het liefst landschappen en bloemen. Ze vermoedt dat het de lichtheid, het zonnige en het ongedwongene zijn die haar aanspreken. In het verleden schilderde ze dan ook vaak in de vrije natuur. Het is voor haar minder belangrijk waar een schilderij gemaakt is, dan de sfeer die het werk uitstraalt.

Aquarellen

Tegenwoordig gebruikt ze meestal foto’s of afbeeldingen die haar inspireren. Enkele aquarellen zijn op doek geschilderd. Door deze na het schilderen met fixatief voor pastel te behandelen blijven ze zonder glas toch goed. De aquarelverf is tegenwoordig zo lichtecht dat je voor verkleuren niet bang hoeft zijn. Naast aquarelverf gebruikt ze soms zout of inkt om speciale effecten te krijgen.

Doceren en exposeren
Lies volgde lessen bij Peer van Veen, Wim Bijkerk, Paul Tieke en Jenneke Brunnekreeft. Nu gaat ze al enkele jaren naar José Ribbers in Beltrum. Vanaf 1988 tot 2000 gaf ze zelf schilderles in Enter, Rijssen en Goor. In die jaren exposeerde ze in diverse plaatsen. En nu dus op de tweede verdieping van het Kulturhus.