Exposities

Kunst in de Kinderschoenen 2024

Exposeren expressionistisch werk

22 nov 2024 - 10 dec 2024
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur
Opening: 22 november 2024 - 11.00 uur

Kunst in de Kinderschoenen 2024
Exposeren expressionistisch werk

Expositie van Kunst in de Kinderschoenen met het thema: Expressionisme. Op 22 november openen we feestelijk de tentoonstelling van de werkstukken van de leerlingen van groep zeven van alle basisscholen in Ruurlo. De opening vindt plaats in de Grote Zaal en alle leerlingen, ouders, leerkrachten en leden van de KunstKring en belangstellenden zijn welkom. Daarna is de expositie nog t/m 10 december te zien op de bovenverdieping van het Kulturhus in Ruurlo.

Kunst in de Kinderschoenen
is een initiatief van de KunstKring Ruurlo en de basisscholen van Ruurlo. Sinds 2006 organiseert de KunstKring ieder jaar na de herfstvakantie creatieve lessen voor de leerlingen van groep 7 naar aanleiding van het leven en het werk van een kunstenaar of een kunststroming. Dit jaar: Expressionisme!

Doel
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Hen te laten zien en ervaren dat “kunst” niet moeilijk of ver weg is in een museum, maar leuk, uitdagend en dat je er heel veel van kunt leren. Dat kunstenaars vaak nèt even anders denken en daardoor mooie en onverwachte dingen creëren, en dat jij zelf ook met je handen mooie en onverwachte dingen kunt maken. Dat kunst soms onbegrijpelijk lijkt, maar als iemand uitlegt hoe je kunt kijken, dat je dan meer ziet dan je ooit had gedacht. En als je bezig gaat met een opdracht, dat je vaak meer kunt dan je ooit had gedacht. Op die manier probeert de KunstKring op een speelse manier de creatieve mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen.

Thema: kunstenaar of stroming
In 2006 is begonnen met de kunstenaar Hundertwasser, daarna respectievelijk de kunststroming Picasso, Cobra, Gaudi, de groep De Stijl, Primitieve Kunst,Leonardo da Vinci, het Oude Egypte en Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, nogmaals De Stijl, Indiaanse Kunst, Rembrandt. Vorig jaar maakten alle kinderen maskers. Beroemde kunstenaars lieten zich inspirereren door maskers in diverse niet-westerse culturen en de kinderen werkten daar weer op door. Dit jaar gaan de kinderen binnen het Expressionisme kunst maken.

Expressionisme
Op het moment van schrijven onderzoeken de vrijwilligers hoe ze deze brede stroming gaan inkaderen en verwerken tot een aantrekkelijke opdracht voor de kinderen. Waarschijnlijk gaan ze de figuratieve kant op met Der Blaue Reiter, De Ploeg of zelfs de Achterhoekse kunstenaar Jan te Wierik. Kenmerkend: emoties uitdrukken in felle kleuren met grote contrasten, harde en zachte materialen, spelen met de overgang tussen figuratief en abstract. Er wordt oals altijd naar een grote variatie in technieken en materialen, die ze op school en thuis niet zomaar aangereikt krijgen. Denk aan wol vilten, linosnede of modelleren met gesso en textiel.

Vrijwilligers van de KunstKring helpen de kinderen gedurende twee dagdelen per school met het maken van een mooi kunstwerk. Deze lessen vinden plaats in het Kulturhus. De kinderen werken dan in kleine groepen o.l.v. twee vrijwilligers aan een project naar aanleiding van het gekozen thema. Er zijn ongeveer twaal vrijwilligers actief die al aan het begin van het jaar onderwerpen bedenken en die ook uitproberen. Vaak maken ze zelf kunst, hebben ervaring met kunstonderwijs en hebben er in elk geval veel plezier in om kinderen te begeleiden bij het ontdekken van hun creativiteit.