Jan en Adrie Martens

Exposeren schilderijen
Van 28 april t/m 21 juni 2023
Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur

Jan en Adrie Martens

Jan (1943) en Adrie (1944) Martens hebben al een lang artistiek leven achter de rug.
Zij exposeerden samen of apart door heel Nederland , maar ook in Parijs en Keulen.

Jan
Jan, die zijn werk signeert met de naam ‘Maurice’, werd geboren tijdens de 2e Wereldoorlog in Gennep, een klein stadje in Noord-Limburg.
Al vanaf de lagere school was Jan erg geïnteresseerd in tekenen en in het begin van de jaren zeventig kocht hij zijn eerste schildersdoos.
Rond die tijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de Yugoslavia naïeve schilderkunst en werd daar direct door gegrepen. In eerste instantie werd hij sterk beïnvloed door deze destijds erg populaire stroming, maar in de loop der tijd ontwikkelde hij zijn eigen stijl.
Jan bleek er zeer succesvol in en hij verkocht veel werk aan verzamelaars, particulieren en bedrijven.
Tot ongeveer millennium wisseling mocht deze vorm van kunst, die ook wel Folkart wordt genoemd, zich verheugen in veel belangstelling.
Er werden veel exposities gehouden en het Zwols museum was een landelijke plek voor deze kunstvorm. De gehele Zwolse collectie is verhuist naar het Museum Dr. Guislain te Gent (B) en wordt eigenlijk nauwelijks meer tentoongesteld.
Naast deze stijl maakte Jan toen ook ander soort werk, maar zijn belangstelling ging steeds meer naar modern werk. De drang om een groot werk te maken resulteerde in een project van 50 schilderijen, die tezamen een werk van 2 meter hoog bij 5 meter lang vormden.
De werken, die nu geëxposeerd worden, zijn ontstaan tijdens de coronaperiode en zijn nog niet eerder getoond geweest.
Deze expositie geeft een goed overzicht naar welke stijl Jan zich heeft ontwikkeld.
Zijn modern werk is te zien op de site www.janmartens.naievekunst.nl

Adrie
Adrie begon haar actieve schilderkunst carrière pas na het “uitvliegen” van hun kinderen.
Al snel was het voor haar duidelijk dat haar liefde voor dieren dé inspiratie bron vormt voor haar werk. Sinds haar kindertijd was Adrie altijd omringd door veel huisdieren. In de periode dat ze met haar gezin op het platteland woonde, hield ze ook schapen, een geit, konijnen, eenden, kippen, katten, een hond en een heleboel andere lieve dieren.
Mensen en hun dieren zijn dan ook de belangrijkste elementen in haar schilderwerken.
Deze verbeelden het bescherm gevoel voor dieren, die in de meeste gevallen afhankelijk zijn van hun verzorgers.
Adrie werkt met acrylverf op doek, waarbij de ondergrond soms wordt voorzien van een extra structuur. De doeken zijn meestal in een vierkant formaat, echter als het onderwerp zich daarvoor leent ook op 60x70cm of 60×80 cm.
Haar werk ,welk een internationale prijs heeft gewonnen, is geëxposeerd geweest in Parijs en Keulen en talloze andere plaatsen in Nederland, en is in het bezit van diverse personen en instellingen. Adrie werkt niet in opdracht.
Haar werk is ook zichtbaar op www.adrie.naievekunst.nl

Jan_Martens_ La trajectoire

Jan_Martens_ Petit Dejeuner

Adrie_Martens_Feestbeest

Adrie_Martens_Om de beurt