Exposities

Harry Huizing

Exposeert schilderijen

13 dec 2024 - 5 feb 2025
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur

Harry Huizing
Exposeert schilderijen

Harry Huizing, woonachtig in Apeldoorn, noemt zichzelf Amateur kunstenaar. Hij heeft een voorliefde voor het schilderen van landschappen met de typisch prachtige Hollandse luchten. Ook houdt hij van de zee en de dierenwereld. Bij wijze van een uitstapje schildert hij een stilleven of een stadsgezicht. Hij werkt op doek of op een paneel.

Motivatie, inspiratie, thema’s en materiaalgebruik
Harry vertelt over zijn carrière: “Tussen mijn 10de en 13de levensjaar tekende ik graag, maar door de puberteit verzandde dit. Tijdens mijn studententijd pakte ik de draad weer op, maar toen ging ik werken met olieverf. Ik maakte een aantal schilderijtjes in de nat-in-nat techniek, maar had geen weet van de schildertechniek. Dat brak mij een beetje op, het werd een smurrie en ik dacht dat schilderen voor mij niet weggelegd was. Totdat ik 35 jaar later, in 2019, les nam in schilderen met olieverf. Tot mijn verbazing maakte ik een leuk eerste schilderijtje, een stilleven, dat ik even later verkocht.

Voorliefde
Daarna ben ik verschillende onderwerpen gaan schilderen, zodat ik kon experimenteren met wat mij het meeste inspireerde. Duidelijk is geworden dat ik een voorliefde heb voor landschappen met de prachtige Hollandse luchten, de zee en de dierenwereld. Soms maak ik een uitstapje en schilder ik een stilleven of een stadsgezicht. Ik schilder zowel op doek als paneel.

Inspiratie haal ik uit de natuur, die ik probeer op realistische wijze en met een beetje nostalgie te vangen. Ik werk in meerdere lagen om zo meer diepgang in mijn werk te creëren. Omdat je moet wachten op het drogen van de verflaag (dat duurt enkele dagen) ben ik ook weer gaan tekenen. Ik ben gestart met een serie vogels die ook op de website te zien is. In mijn werk is de liefde voor detail zichtbaar. De natuur is wonderschoon. Die kun je niet vangen in één penseel- of potlood streek. Juist door de fijne details zien we hoe de schepping tot de verbeelding spreekt. Ook de sfeer vind ik belangrijk. Ik hoop bij mensen die mijn werk bekijken het gevoel op te wekken van: Daar, op die plek in de natuur, zou ik wel even willen zijn.

Opleidingen
Masterclass Oude meesters (opleiding door Nard Kwast, 2de in de eerste aflevering project Rembrandt)
Opleiding realistisch Fijnschilderen

Eerdere exposities
● Expositie Dok Zuid te Apeldoorn (twee maal)
● Expositie Galerie Naarderheem te Naarden, december 2022 – februari 2023

Website: harrysart.co.nl

Social media
Twitter/X: twitter.com/hh_painting
Instagram: instagram.com/Harryhsart