Portretschilderen (10.00)

Beginners en gevorderden
Volgeboekt
Woensdag van 10:00 – 12:00 uur
25 jan, 1, 8, 15, 22 feb, 8, 15, 22, 29 mrt, 5 apr 2023
Docent: Teodora Ionescu
Kosten €195 excl. materiaal

Teodora Ionescu (Roemenië 1984) studeerde zowel Beeldende Kunst als Theater. Tegenwoordig woont zij in Nederland en is op uiteenlopende kunstgebieden actief. De laatste vier jaar is zij ook kunstdocent. Teodora heeft een geheel eigen stijl. Exposities van haar beelden werk zijn o.a. in Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk en Roemenië te zien. Naast de verschillende kunstdisciplines als tekeningen, video’s, schilderijen, theater, performances en installaties of een mix daarvan beheerst zij het traditionele portretschilderen ook tot in de puntjes en kan zij dit goed overbrengen naar de cursisten.

Naast het begeleiden en ondersteunen van de ontwikkeling van creatieve vaardigheden is mijn primaire doel als kunstdocent om meer interesse in kunst op te wekken en duidelijker te maken waarom we kunst nodig hebben. Hoewel ik de laatste jaren meer geconcentreerd ben op de experimentele vorm, blijft realistische kunst met traditionele trekken een pilaar in mijn werk”.

Meer informatie over Teodora en haar werk is te vinden op haar website: http://www.teodoraionescu.nl/

Komend seizoen wil Teodora een combinatie maken van studielessen aan de hand van gipsmodellen en levende modellen. Vroeger werd er op Kunstacademies veel gewerkt met gipsmodellen (nog een grote collectie te bezichtigen in Maastricht), maar na WO 2 ging men meer experimentele stromingen volgen. Door het werken met gipsmodellen leer je beter kijken, anatomische vormen herkennen en reproduceren. Het oog, de neus, het oor en de mond worden apart bestudeerd, en ook de hand zal aan bod komen.

Dus in het begin van dit seizoen gaan de cursisten zich bezighouden met lessen over vorm, ruimtelijkheid, schaduwen en tonen door lichtinvallen, daarna wordt de opgedane kennis toegepast tijdens het schilderen van een levend model.

De Kunstkring beschikt over voldoende schildersezels. Van de cursisten wordt verwacht dat zij al het benodigde materiaal zelf meebrengen. Teodora adviseert beginners om het onderstaande mee te brengen:

  • Potlood hardheid B, Liniaal en gum,
  • Doekje om je kwast mee schoon te maken,
  • Schilderdoek met fijne structuur, afmeting maximaal 40×50 cm, maar groter dan A4 (21×29 cm),
  • Schilderspalet, of afscheur bladen,
  • Verschillende kleuren acryl verf,

Tijdens de cursus worden verder adviezen over doek, verf en materialen gegeven.
Van gevorderde cursisten wordt verwacht dat zij weten wat voor materiaal zij gebruiken.

De cursus wordt in 2 groepen gegeven, 1 op de woensdagochtend en 1 op woensdagmiddag

Belangstellenden worden verzocht bij aanmelding duidelijk aan te geven of zij ’s-ochtends of ’s-middags willen deelnemen.

 

 

Ik woon  al 10 jaar in Nederland wat mijn nieuwe thuis is geworden. Hier ben ik actief in de kunstwereld en heb ik de afgelopen 4 jaar een nieuwe roeping gevonden als kunstdocent.
Naast het begeleiden en ondersteunen van de ontwikkeling van creatieve vaardigheden is mijn primaire doel als kunstdocent om meer interesse in kunst op te wekken en duidelijker te maken waarom we kunst nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ieder van ons een min of meer onontdekt talent heeft.
Als kunstenaar  gebruik  ik verschillende kunstdisciplines om mijn werk te maken, dat kunnen tekeningen, video’s, schilderijen en performances zijn of een mix daarvan.
Hoewel ik in de laatste jaren meer geconcentreerd ben op de experimentele vorm , blijft realistische kunst met traditionele technieken een pilaar in mijn werk