Cursussen en Workshops

De cursussen en workshops worden gegeven door deskundige docenten. Bij voldoende aanmeldingen worden groepen gevormd voor beginners en gevorderden. Leden krijgen 5% korting op het cursusgeld.

WORKSHOP

Portretschilderen

zaterdag 22 jun 2024
10.00 - 15.30 uur

Docent: Gabriëlle Westra
Doelgroep: beginners, gevorderden
Locatie: Atelier Kulturhus
Wanneer: 22 juni
Prijs: € 70 (excl. materiaal)

Gabriëlle Westra
Portretschilderen

Workshop Portretschilderen door Gabriëlle Westra, een kei in haar vak. Grijp je kans om bij deze gerenommeerde kunstenares een workshop te volgen. Ze ‘hangt’ ook in de Smidse en dat zegt genoeg. Maar ze kan niet alleen prachtig schilderen, ook lesgeven kan ze goed. Ze vindt het fantastisch om iemand te leren ‘kijken’. Door iemand anders te leren kijken, helpt ze diegene enorm vooruit. Vaak kijken mensen wel maar zien ze het niet.

Gabriëlle gaf in 2022 voor het eerst een workshop Portretschilderen voor de KunstKring. De indruk die zij toen bij de cursisten achterliet over haar manier van lesgeven was buitengewoon goed. Mensen die al jaren schilderden zeiden dat haar les hen veel had gebracht. De kunstenares heeft er veel zin in om in Ruurlo weer haar grote kennis op het gebied van portretschilderen te delen. Omgekeerd vinden ongetwijfeld veel portretschilders uit Berkelland het een unieke kans om les van haar te krijgen.
Vorm, anatomie en tonaliteit
Het spreekt vanzelf dat de groep niet al te groot kan zijn. Gabriëlle wil immers graag iedereen voldoende aandacht kunnen geven. Ze leert je hoe je de vorm opzet, hoe je de tonen van elkaar onderscheidt, hoe je met kleur om gaat en hoe je het palet moet mengen. Haar eigen schilderstijl is heel klassiek en realistisch met een pasteuze toets. Tijdens haar workshop wordt het model dan ook zo realistisch mogelijk geschilderd. Vorm, anatomie en tonaliteit staan centraal in haar workshop.
Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar en is er tijd om spullen klaar te zetten. Na een korte inleiding begint de les. Schildersezels zijn aanwezig. Doek, verf en kwasten moet je zelf meebrengen. Evenals een boterham voor tussen de middag. Voor iets te drinken wordt gezorgd. Na afloop van de workshop kan men de tentoonstelling Verre Gezichten Dichtbij in Galerie de Smidse bezoeken op eigen initiatief.
Gabrielle Westra
“Iemand leren kijken, vind ik fantastisch om te doen. Door iemand anders te leren kijken, gaan diens vaardigheden enorm vooruit. Vaak kijken mensen wel, maar ze zien het niet. Als dat kwartje valt, heb je de helft van het schilderen en tekenen al onder de knie.”
Gabriëlle Westra portretteert mensen uit haar dagelijkse omgeving die ze zorgvuldig gestalte geeft in haar schilderijen. De emotie die uit de gezichten en de houding van de persoon spreekt vertelt haar verhaal. Die emotie geeft ze in zo’n eerlijke voorzichtigheid weer dat er kwetsbare, pure, echtheid zichtbaar is. Gabriëlle is in 2015 afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen. Als aanvulling op haar opleiding ging ze ook naar de Academie of Art in Florence. Niet lang na haar afstuderen werd haar werk opgenomen in het boek Realisme 2015/16 en Realisme III/IV. In het begin van 2016 maakte ze haar beursdebuut op de Realisme beurs, de beurs voor hedendaagse figuratie en Art Breda. In 2017 is Gabriëlle genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs en is haar zelfportret geselecteerd voor het Nederlandse Weekend van het Portret 2018.