Kant breien

Beginners en gevorderden
Volgeboekt
Woensdag van 09.30 – 11.30 uur
22 mrt, 5, 19 apr 2023+ huiswerk
Docent: Lida van der Spek
Kosten €40, – excl. materiaal

Kant breien, de naam zegt het al: door volgens een bepaald patroon breisteken te minderen en te meerderen ontstaat een opengewerkte structuur met de uitstraling van kant. Door dikkere breipennen te gebruiken dan normaal is voor het garen dat je gebruikt, versterk je het kanteffect. Kant breien wordt ook wel ‘ajour’ of ‘lace’ genoemd. Je hoeft geen ervaren breister te zijn, voor de cursus is het voldoende als je de basissteken kent: recht, averecht, 2 en 3 steken samenbreien en een omslag maken.

Tijdens de cursus experimenteer je aan de hand van eenvoudige breipatronen met verschillende soorten garens (bijv. wol of katoen), verschillende garendiktes en verschillende diktes breinaalden. Dus als je breinaalden en (restjes) breigaren hebt, neem het mee! De docent zal ook garens en breinaalden meenemen.

Als je proefbreiwerkje af is ga je het blocken (opspannen).
Vervolgens ga je aan de slag met een zelf te kiezen breiproject.

Lida van der Spek breit al vele jaren. In het verleden maakte ze daarbij gebruik van bestaande breipatronen, sinds een jaar of 10 ontwerpt ze ook zelf breipatronen. Haar favoriete technieken zijn jacquard breien, twijnend breien en kant breien. Daarnaast spint, vilt en weeft ze regelmatig.