Concerten

Een serie concerten in Ruurlo, doorgaans gehouden in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Estudiantina Ensemble

Zomeravond concert

20 jul 2024 - 20.30 uur
De Heikamp, Hengeloseweg 2, Ruurlo
Kaarten € 16.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Estudiantina Ensemble

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Zomeravond met Estudiantina Ensemble
20 juli 2024 - 20.30 uur
16,50
Onbeperkt

Zomeravond concert Estudiantina Ensemble

Vrolijk zomeravond concert door Estudiantina Ensemble. Na het succesvolle optreden van Trio C tot de Derde organiseren we weer een vrolijk zomeravondconcert op het terrein van pannenkoekboerderij De Heikamp. De sfeervolle accommodatie nabij de Ruurlose bossen. Het achtkoppige band Estudiantina Ensemble houdt de traditie van de oorspronkelijke bands van studenten in Cuba in leven. En hoe. Met Guaracha's, Bolero's, Danzónes en Bolero-son. Muziek waar je ook op kunt dansen! Kom en maak het mee!

Het Estudiantina Ensemble en Ruurlo
De groep trad al drie keer in Ruurlo op. Eenmaal bij het KasteelTuinConcert, éénmaal in de tuin van voormalig hotel-restaurant De Tuinkamer en éénmaal in het Kulturhus.
In de tuin van de Heikamp zal hun swingende muziek ook goed tot zijn recht komen.

Het Estudiantina Ensemble speelt in de traditie van de Estudiantina-muziek uit Cuba. De originele Estudiantina orkesten ontstonden eind 19de begin 20ste eeuw. Ze werden gevormd door studenten die de volksversie van de Danzon muziek op lokale festiviteiten speelden. Danzon muziek is na de onafhankelijkheid van Haiti met de Franse barok kamerorkesten naar de oostelijke Oriënt provincies en Santiago de Cuba overgekomen. Om deze authentieke Cubaanse traditionele muziek uit Cuba te behouden richtte Ricardo Bekema Het Nederlandse Estudiantina Ensemble op. Hij studeerde jarenlang in Santiago de Cuba en omgevingen en is inmiddels een kenner geworden van de Trova muziek.

In 2007 ontving het Estudiantina Ensemble een officiële uitnodiging van het Cubaanse Ministerie van Cultuur, “Centro de la Musica Provincial” en een persoonlijke uitnodiging van “Eliades Ochoa Bustamante” (Buena Vista Social Club) om te komen spelen op de 45e editie van het prestigieuze “International Festival de la Trova”, “Pepe Sánchez”. En zo speelde  Estudiantina op de legendarische podia van Casa de la Trova, Plaza de Marti en Casa de la Musica.

De instrumenten van Estudiantina
De lead en coro zang wordt ondersteund door twee gitaren, een typisch Cubaanse, met drie dubbele snaren bespannen, tres gitaar, een contrabas en een (half)houten dwarsfluit. De percussie begeleiding bestaat uit clave, maracas en quiro en de voor de Estudiantina Danzon stijl typerende, unieke Pailitas Cubanas. Dit zijn twee kleine barok timpani die gezien worden als de voorlopers van de hedendaagse bongos en timbales. Estudiantina Ensemble heeft speciaal voor dit project een set van deze uiterst zeldzame pauken in Santiago de Cuba laten maken.

Danzón/Son
Aan de basis van deze muziek staat de Danzón-clave, in de achtkoppige band met een speciaal instrument “Pailitas”, ook wel bekend als de barok pauken, twee kleine koperen ketels van Franse barok origine die uit Haïti waren overgekomen. Dit zijn de voorlopers van de bekende hedendaagse timbales die in veel Salsabands gebruikt worden. Het zijn de roots van de traditionele Cubaanse muziek met Guaracha’s, Bolero’s, Danzónes en Bolero-son.

Bezetting:
* Ricardo “Arístides” Bekema – director, guitar, lead vocals
* Eric “Derecho de Nacer” Wijngaarde – percusion menor, lead vocals
* Carlos “Calucho” Eduardo Filomeno Francinet – percusion menor, lead vocals
* Heiko Ebner – trumpet
* Gerardo Rosales Rondon – timpani (pailas criollas)
* Leo “Pantaléon” Martis – tres (segundo)
* Ernesto Paz Rivero – double bass
* Jan “The Guru” Boers – tres (primero

Kaarten kun je via deze website bestellen. Via https://www.heikamp.nl/ kun je meer informatie krijgen over de mogelijkheden om voorafgaande aan het optreden bij De Heikamp te eten.

Zie hier een optreden van het Estudiantina Ensemble