Concerten

Een serie concerten in Ruurlo, doorgaans gehouden in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Marion van den Akker en Peter Nilsson

Ode aan Kathleen Ferrier

19 nov 2023 - 15.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 21.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Marion van den Akker en Peter Nilsson

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Ode aan Kathleen Ferrier Marion van den Akker en Peter Nilsson

Een ode aan de legendarische, Brits, operazangeres: Kathleen Ferrier. Alt-mezzo zangeres Marion van den Akker brengt met pianist Peter Nilsson de publiekslieveling van vlak na de oorlog tot leven. In het programma Blow the wind southerly komt het repertoire van Kathleen schitterend tot zijn recht. Een concert van topniveau dat je niet mag missen!

Ode aan Kathleen Ferrier

Vlak na de tweede wereldoorlog werd ze beroemd, al onze (groot)ouders kenden Kathleen Ferrier, altzangeres. In haar tijd, zonder televisie en sociale media was ze een beroemde opera zangeres. In onze tijd is de naam van Kathleen Ferrier een echo uit een ver verleden. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ze overleed, Hoog tijd om wat van haar te (laten) horen. Kathleen Ferriers stem had een aangeboren natuurlijkheid. Ze had geen opleiding aan het conservatorium gevolgd, maar haar coaches van toen erkenden dat haar stem al perfect was. Ze hadden dit “instrument” slechts verfijnd en gecoacht. Haar stem had een bijzonder timbre, dat nog nooit door iemand is geëvenaard. Het wordt toegeschreven aan het feit dat ze een lange vrouw van 1,75 m was, met een ruime keel en grote resonantieruimte.
Op 8 oktober 1953 overleed de Engelse zangeres aan borstkanker. Ze werd slechts 41 jaar. Haar carrière begon laat: door de Tweede Wereldoorlog was zij tot 1945 buiten Engeland nauwelijks bekend. Haar internationale carrière duurde dus maar kort. Zij blonk uit in het liedrepertoire en oratoria. Daarbij moeten we denken aan componisten als Bach, Händel, Mendelssohn, Schumann, Brahms en Mahler, maar ook aan volksliedjes. De opera trok haar minder. U kunt haar unieke stemgeluid nog steeds beluisteren, want er zijn nog genoeg opnamen verkrijgbaar.

Omdat het dit najaar 70 jaar geleden is dat Kathleen Ferrier overleed, leek het de Kunstkring een uitstekend idee om alt-mezzo Marion van den Akker uit te nodigen voor een herdenkingsconcert. Op het programma staan composities van Gluck, Bach, Händel, Schumann, Brahms, Mahler, Bridge en Britten. Marion van den Akker zal ook een aantal Engelse volksliedjes zingen die Kathleen Ferrier na aan het hart lagen. Marion van den Akker wordt aan de vleugel begeleid door Peter Nilsson. Tijdens het concert worden passages voorgelezen uit de biografie van Kathleen Ferrier, geschreven door haar zuster Winifred.
Marion van den Akker debuteerde als operazangeres in 1982 in Rossini’s Barbier van Sevilla. Vele optredens in binnenland en buitenland volgden. Ook als soliste in oratoria en als liedzangeres verdiende zij haar sporen. Tegenwoordig ligt het zwaartepunt van haar activiteiten op coaching van vele professionele zangers. Zij zegt over zichzelf: “Zingen is mijn bestemming, mijn lot, het is mijn grote passie en obsessie, je zou kunnen zeggen dat als ik een week niet heb gezongen mijn persoon zijn sprankeling verliest. Ik moet zingen, zingen is mijn leven.

Peter Nilsson, geboren in Chicago, studeerde aan de Universiteit van Illinois, waar hij begeleiding studeerde bij John Wustman en zang bij Dodi Protero en Mark Elyn. Peter Nilsson begon als repetitor bij het Illinois Opera Center en Bowen Park Opera, en werkte later bij het Lyric Opera Center for Young American Artists en als begeleider bij het Chicago Symphony Chorus. Als repetitor van het Chicago Symphony Orchestra werkte hij onder meer samen met Dale Duesing, Susan Graham, Susan Dunn. Vele gerenommeerde zangers en zangeressen heeft hij op internationale podia en bij masterclasses begeleid. Hij is actief betrokken bij de Nationale Opera, de Nationale reisopera en het Groot Omroepkoor.
Met deze twee mensen heeft de KunstKring twee grootheden uit de wereld van de muziek binnengehaald. En dan brengen ze ook nog het repertoire waarmee de legendarische zangeres Kathleen Ferrier beroemd is geworden. We gaan met hen terug in de tijd. Het is dè gelegenheid om iets zeldzaams mee te maken en te ervaren wat onze (groot)ouders voelden als zij haar hoorden zingen.

Programma

Blow the wind southerly a tribute to Kathleen Ferrier

Marion van den Akker alt-mezzo
Peter Nilsson piano

 • Trad. – Blow the wind southerly folk song from North Umberland
  arrangement for piano and voice by Gerald Moore
 • C. W. von Gluck (1714-1787) – uit Orfeo: J’ai perdu mon Eurydice
 • G.F. Händel (1685-1759) – uit de opera Serse: Ombra mai fu
 • J.S. Bach (1685-1750) – uit Matthäus Passion: Erbarme dich
 •  Piano solo van Kathleen Ferrier gespeeld door Peter Nilsson
 • R. Schumann (1810-1856)
  – Der Nussbaum
  – Widmung
 • J. Brahms (1833 – 1897) – Wie Melodien zieht es mir
 • Pauze
 • G. Mahler (1860-1911) – uit de Sieben Lieder aus letzten Zeit (Friedrich Rückert ):
  I Liebst du um Schönheit
  II Blicke mir nicht in die Lieder
  III Ich bin der Welt abhanden gekommen
 • B. Britten (1913-1976) – A charm of Lullabies
  I A cradle song
  II The Highland Balou
  III Sephestia’s Lullaby
  IV A charm
  V The Nurse’s Song

YouTube Marion van den Akker
Website Marion van den Akker