Concerten

Een serie concerten in Ruurlo, doorgaans gehouden in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren

Liedrecital

20 okt 2024 - 15.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 21.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Concert: Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren
20 oktober 2024 - 15.00 uur
21,50
Onbeperkt

Liedrecital Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren

Speciaal voor de liefhebbers van het Lied brengen mezzosopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren een aantal prachtige liederen voor het voetlicht. Gecomponeerd door Grieg, Schumann en Stenhammer. Mazurka's van Chopin worden door Maurice gespeeld als intermezzo's.

Liedrecital
Ook dit seizoen biedt de KunstKring een liedrecital aan; dit jaar verzorgd door mezzo sopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Er zullen liederen klinken van Schumann, Grieg en Stenhammar. Als intermezzo speelt Maurice Lammerts van Bueren enkele Mazurkas van Chopin.

Robert Schumann
schreef in de eerste 10 jaar van zijn carrière als componist uitsluitend werken voor de piano. Hij had de ambitie om een groot pianist te worden en hij nam les bij de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Maar die droom zag hij in rook opgaan, doordat hij met behulp van een zelf geconstrueerd apparaat zijn rechter hand dusdanig had overbelast dat hij een vinger van die hand niet meer kon gebruiken. Pleister op de wonde: hij werd in die jaren verliefd op Clara Wieck, de zeer getalenteerde pianiste met wie hij in 1840, na vele strubbelingen met vader Wieck, trouwde. In datzelfde jaar ontdekte hij het lied en in dat ene jaar componeerde hij er honderden en geen enkel stuk voor piano solo.
Edward Grieg
Ook Edvard Grieg ruimde een prominente plaats in voor de piano. Hij componeerde een beroemd pianoconcert en 66 Lyrische Stukken, die bij amateurpianisten nog altijd populair zijn. In zijn composities is duidelijk de invloed van Noorse volksmuziek hoorbaar. Minder bekend is dat Grieg ook een groot aantal liederen schreef. Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren gaan vanmiddag laten horen dat die onbekendheid niet terecht is.
Wilhelm Stenhammer
De Zweedse componist Wilhelm Stenhammar was eveneens een zeer goed pianist. Hij schreef natuurlijk vele werken voor zijn instrument, maar ook zijn liederen verdienen meer bekendheid. Karolina en Maurice zullen vanmiddag een pleidooi houden voor deze ondergewaardeerde composities.
Frédéric Chopin
Geen enkele componist heeft zich zo vereenzelvigd met de piano als Frédéric Chopin. Hij schreef geen opera (hoewel hij een groot liefhebber was), geen strijkkwartet, geen symfonie. Zijn Poolse afkomst klinkt duidelijk door in zijn Polonaises en Mazurkas, waarvan er enkele ter afwisseling van de liederen zullen worden gespeeld.

Karolina Hartman
De Zweedse Karolina Hartman kwam naar Nederland om piano te studeren bij David Kuyken, maar een ernstige blessure stond een carrière als pianiste in de weg. Wat een parallel met Schumann! Zij legde zich daarna volledig toe op het zingen. Het is niet verbazingwekkend dat de Scandinavische muziek in haar repertoire een belangrijke plaats inneemt.

Maurice Lammerts van Bueren
Maurice Lammerts van Bueren studeerde bij Jan Wijn in Amsterdam. Het vak van liedbegeleider leerde hij bij Rudolf Jansen, die zelf veel samenwerkte met de befaamde Elly Ameling. In 2022 zette hij de complete Mazurkas van Chopin op CD.