Concerten

Een serie concerten in Ruurlo, doorgaans gehouden in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Combattimento

Harmonia Parnassia

9 dec 2023 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 23.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Combattimento

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Concert Harmonia Parnassia
9 dec 2023 - 20.00 uur
23,50
Onbeperkt

Harmonia Parnassia Combattimento

De musici van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, spelen graag op kleinere podia zoals bij ons. Ze zoeken de grenzen op van barokke extravagantie en het spektakel. Ze vormen een hecht ensemble dat al jaren werkt aan een eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust. Ze vragen zich voortdurend af: Hoe klonk de muziek toen? Mag het nu een beetje ruiger? Kan het net iets langzamer? Een heel bijzondere avond staat ons te wachten. Vrolijk, vurig met muziek van topkwaliteit!

Harmonia Parnassia

Combattimento (tot 2014 Combattimento Consort Amsterdam) speelt muziek van componisten uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van het repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. De acht musici vormen een hecht ensemble dat al jaren werkt aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Acht mensen op het podium in Ruurlo; dat is heel bijzonder, dat zagen we in de afgelopen jaren slechts een enkele keer. Het ensemble speelt graag op kleinere podia, zoals bij ons, omdat de muzikale ervaring intenser is dan in een grote schouwburg. Onderhoudende toelichtingen geven een kijkje in de achtergrond van deze muziek.
Combattimento speelt op moderne instrumenten, omdat de musici vinden dat de klankintensiteit hiervan beter aansluit bij hedendaagse concertbezoekers. Ze kijken door een moderne bril naar barokmuziek

Samen verkennen ze de grenzen van barokke extravagantie en spektakel. Hoe klonk de muziek toen? Mag het nu een beetje ruiger? Kan het net iets langzamer? Of juist dynamischer? Het resultaat: spannende en energieke concerten waarmee ze de bezoekers verrassen en op scherp zetten. Het maakt niet uit welke muziek ze spelen, kom op 9 december en ervaar zelf hoe de muziek tot leven komt. Na afloop ga je naar huis met het gevoel dat je een inspirerend en opwindend concert, een uniek verhaal hebt gehoord en beleefd!

Combattimento werkt regelmatig samen met topsolisten, zoals Liza Ferschtman, Maarten Koningsberger en Johannette Zomer en met gezelschappen als het Scapino Ballet Rotterdam en de Nationale Reisopera. In het verleden maakte het ensemble onder de naam Combattimento Consort Amsterdam diverse tournees in Duitsland, Spanje, Midden-Europa, Zuid-Amerika, Japan, Rusland en de Verenigde staten. Ook werden meer dan 35 CD- en DVD-producties gerealiseerd.
Steeds andere verhalen vertellen voor een steeds ander publiek. Muziek met een eigen klank en speelwijze: energiek, vurig en stijlbewust. Zodat onze

Carel Hacquart (1640 -1708), Vlaanderen

Op 9 december wordt bruisende Venetiaanse muziek gecombineerd met drie sonates uit Carel Hacquart’s Harmonia Parnassia, (versie met hobo) een collectie sonates voor strijkers die in 1686 te Amsterdam werd uitgegeven. Componist Carel Hacquart werkte in Brugge en Gent. Rond zijn dertigste jaar ging hij zijn geluk beproeven in Amsterdam en Den Haag.
Pietro Andrea Ziani (1616 – 1684), Venetië
De componist en organist uit Italië was heel succesvol met tal van opera’s in zijn moederstad en daarbuiten. Maar de sonates die vanmiddag worden gespeeld publiceerde hij in 1668 in Dresden, waar hij korte tijd als kapelmeester werkte.

Tomaso Albinoni (1671-1751), Venetië, staat te boek als een van de grondleggers van de nieuwe achttiende-eeuwse concerto-stijl. De stijl waarin een klein ensemble (het zgn. concertino) wedijvert met een groter orkest (de zgn. tutti). Verschillende van zijn karakteristieke thema’s inspireerden Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot meeslepende fuga’s. We horen in ons concert zowel Albinoni’s voorbeeld alsook de navolging.

Antonio Vivaldi (1678-1741), de grootste Venetiaan, mag natuurlijk niet ontbreken. Van hem zal zowel een spetterend hoboconcert klinken alsook een briljant “Concerto ripieno” met een meeslepende chaconne (dans) als afsluiting.

Programma

 • Carel Hacquart Sonata Nona in Bes groot (Harmonia Parnassia), voor twee violen, altviool en basso continuo.
 • Pietro Andrea Ziani Sonata Nona in e-klein (opus 7) voor twee violen, altviool en bc.
 • Tomaso Albinoni Grave & Fuga in A-groot (uit Sonata terza, opus 1) voor twee violen en bc.
 • J.S. Bach Fuga op hetzelfde thema (BWV 950) voor clavecimbel.
  Antonio Vivaldi Concerto in F-groot (RV 455) voor hobo, strijkers en bc.

PAUZE

 • Carel Hacquart Sonata Settima in G-groot (Harmonia Parnassia) voor viool, altviool en bc
 • Anoniem Sonate in A-groot voor oboe d’amore, viool en bc. ca.1730
 • Carel Hacquart Sonate Ottava in e-klein (Harmonia Parnassia), voor twee violen, altviool en bc.
 • Antonio Vivaldi Concerto in C-groot (RV 114) voor twee violen, altviool en bc.

Musici:

 • Bram Kreeftmeijer hobo en oboe d’amore
 • Cynthia Freivogel viool & viola d’amore
 • Quirine van Hoek viool
 • Marjolein Dispa altviool
 • Diederik van Dijk cello
 • Erik Olsman contrabas
 • Sören Leupold chitarrone
 • Pieter Dirksen clavecimbel

Combattimento album Pearl

Combattimento