Lezingen

Iedere maand een lezing over een cultureel of populair-wetenschappelijk onderwerp in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Kunstmatige Intelligentie in de praktijk

Niels Taatgen, Prof. dr. Hoogleraar Universiteit Groningen

14 mrt 2025 - 20.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 12.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Tickets Kunstmatige Intelligentie in de praktijk

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Lezing: Kunstmatige Intelligentie in de praktijk
14 maart 2025 – 20.00 uur
12,50
Onbeperkt

Niels Taatgen, Prof. dr. Hoogleraar Universiteit Groningen Kunstmatige Intelligentie in de praktijk

Kunstmatige intelligentie drukt steeds meer zijn stempel op diverse sectoren van onze samenleving. Bijna dagelijks lezen we erover. De nieuwste ‘machine learning’ technieken, ook wel generatieve AI genaamd, zijn in staat om intelligent gedrag te vertonen. Kunnen deze technieken de weg vrij maken voor echte intelligentie? Waarom zijn computers eigenlijk nog steeds niet echt intelligent? Professor Niels Taatgen stelt deze vragen aan de orde en het menselijke gedrag.

Sciencefiction of de toekomst
Een machine die kan denken, die bewustzijn heeft: lange tijd was dit het domein van sciencefiction schrijvers, maar dat is aan het veranderen. Vroeger probeerde men computers slim te maken door ze met een verzameling regels te laten redeneren. Dat was niet zo succesvol. Tegenwoordig moeten computers zelf hun kennis vergaren uit heel veel data. Dat werkt veel beter. De toekomst van computers ziet er hoopvol uit met breingeïnspireerde chips.

Toepassingen
Er zijn veel gebieden waar Kunstmatige Intelligentie al wordt toegepast.
Zoals in de gezondheidszorg: de diagnose en behandeling van ziekten worden steeds meer ondersteund door geavanceerde algoritmen. In de financiële wereld wordt Kunstmatige Intelligentie ingezet voor risicobeheer, fraudepreventie en handels strategieën.
Veel fabrieken maken gebruik van geavanceerde robotica en zelflerende systemen om productieprocessen te optimaliseren.
Transport wordt efficiënter doordat route-optimalisatie mogelijk wordt gemaakt door systemen die rekening houden met verkeerspatronen, wegomstandigheden en andere variabelen.

Voor- en nadelen
Naast voordelen brengt kunstmatige intelligentie ook ethische en maatschappelijk vraagstukken met zich mee. Ze komen allemaal aan de orde bij de bijzonder interessante lezing van professor Taatgen.

Niels Taatgen studeerde informatica en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op het proefschrift ‘Learning without limits’. Hij is sinds 2009 hoogleraar Cognitive Modelling en onderzoekt via computersimulaties het menselijk gedrag om te begrijpen hoe we ons in bepaalde situaties gedragen, zoals bijvoorbeeld bij multitasken. Hij publiceerde meerdere artikelen en boeken.