Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn

Vrijdag 1 februari 2019 – Theaterzaal Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing over Rembrandt van Rijn: zijn werk en zijn leven
Kosten € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Drs. Maria Driessen (kunsthistorica)

Spreker: Drs. Maria Driessen (kunsthistorica)


Klik op logo voor
‘Rembrandt in Ruurlo’

Het jaar van Rembrandt van Rijn
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleden is. Het Rijksmuseum in Amsterdam zal groots uitpakken. Voor het eerst zullen alle werken van Rembrandt, die het museum in bezit heeft, tegelijkertijd geëxposeerd worden. Het zal gaan om schilderijen, etsen en tekeningen. Een welverdiend eerbetoon aan deze beroemde schilder.

Een lezing over Rembrandt is dan ook op zijn plaats want iedereen kent Rembrandt van Rijn. Maar wat weten we nu werkelijk over deze kunstenaar en de mens die hij was in zijn tijd?
Tijdens de lezing krijgt u een beeld over het verloop van zijn leven, zijn leermeesters, de tijd waarin hij leefde en natuurlijk over de schilderijen, etsen en tekeningen die hij maakte. De manier waarop Rembrandt zijn onderwerpen weergaf was uniek voor zijn tijd. Je kunt wel stellen dat hij een eigenzinnig kunstenaar was die niet door het leven gespaard werd. Dat en meer gaat u horen en zien tijdens deze presentatie.
Kunsthistorica Maria Driessen zal de lezing verzorgen op de haar professionele manier,
deskundig en met prachtig beeldmateriaal.

 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over Maria Driessen… 

Saskia

 

Rembrandt Zelfportret

 

Jan Six (1618-1700)*oil on canvas*112 x 102 cm*1654

 

 

Meer informatie  
 

Drs. Maria Driessen (kunsthistorica)
Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria jaren les in het volwassen-onderwijs en in het beroepsonderwijs.
In het nieuwe millennium gaat een lang gekoesterde wens in vervulling als Maria zich inschrijft voor de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar bachelor sluit zij af met een scriptie over Joseph Beuys en voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. De masterscriptie resulteert in een publicatie in het blad Raffia, een uitgave van het “Institute for Gender Studies”.

Na enige tijd te hebben gewerkt voor de Vrije Academie voor kunsthistorisch onderwijs besluit Maria het heft in eigen hand te nemen en richt MarieDusart op. De naam is een ode aan haar moeder. Hier is zij directeur en docent.
Deze kunsthistorica is bevlogen over de wereld van de beeldende kunst.
– Hoe is al dat moois tot stand gekomen?
– Wie maakte het ?
– Hoe beïnvloedden tijdsgewricht en entourage de kunstenaar ?
– Hoe valt een werk in zijn cultuurhistorische context te plaatsen ?
De bevlogenheid wil zij graag delen en overbrengen. Een persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend voor Maria. Of het nu een les, een cursus, lezing of excursie betreft, deze benadering gaat ook op voor adviezen aan kunstenaars of vakdocenten.