Trio BachTaloh

Noa Eyl, viool, Gabriël Barbalau, contrabas en Dani Luca, cimbaal
Zigeuner en andere volksmuziek uit Oost Europa
Zaterdag 10 december 2022
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis toegang

Noa Eyl -Photo: Marco Borggreve

Zigeuner- en andere volksmuziek uit Oost Europa

Het wordt tijd dat ons publiek in Ruurlo weer eens kan genieten van zigeunermuziek. Het is namelijk alweer jaren geleden dat het Sintiromarus Ensemble in het Kulturhus optrad. Dat ensemble is inmiddels al weer een paar jaar geleden opgeheven, maar de muziek is springlevend. We vinden het dan ook heel fijn dat het zigeunertrio BachTaloh op 10 december bij ons komt optreden. BachTaloh betekent in het Romaans ‘geluk’ of ‘houden van’. Het is ontstaan uit de vriendschap tussen drie musici met ieder een klassieke conservatorium achtergrond en met een grote voorliefde voor de volksmuziek uit de Oost Europese landen. Binnen hun disciplines hebben de heren al veel furore gemaakt. De Russen omschrijven de expressie van zigeunermuziek met ‘Serdce’, wat zowel hart als gevoel betekent. Ook de Hongaren gebruiken dat woord. Het gevoel bepaalt immers het spel, de klank en het ritme van de echte zigeunermuziek. Extra bijzonder van BachTaloh is dat de musici hun liefde voor de Roemeens Hongaars Oost-Europese volksmuziek combineren met hun kennis en kunde op het gebied van de klassieke muziek.
Noa Eyl heeft wel wat weg van een zigeuner en wordt soms wel de Nederlandse zigeuner genoemd, en daar is hij best trots op. Hij speelde In het programma ‘Klassiek viert de zomer’ en hij werd in 2018 ook als zodanig gepresenteerd door Floris Kortie, de co-presentator van het programma Podium Witteman. Voor die gelegenheid trad Noa op met de Hongaarse grootmeester van zigeunermuziek, Lajos Padar.

Noa, Dani en Gabriël zullen een programma spelen met originele arrangementen van de volksmuziek uit de Balkan in combinatie met klassieke composities die zich hebben laten inspireren door de volksmuziek. Het wordt een heel bijzonder concert met oude en nieuwe componenten.
Alle drie zijn ‘oude bekenden’ van de KunstKring. Gabriël trad immers ook als jonge musicus op tijdens het KasteeltuinConcert in 2005. In dat jaar was de titel van het Tuinconcert ‘Musica Balkana’ met subtitel ‘Van Gaida tot Tamboura’. Tussen al het Balkan geweld van de vele doorgewinterde Balkan musici weerde hij zich kranig. En Noa en Dani speelden mee in het Sintiromarus ensemble. Onze verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.
Met eigen arrangementen van bekende en onbekende werken brengen de heren een virtuoos en gevarieerd programma waarbij we op het puntje van onze stoel zullen zitten om niets te hoeven missen.

 
Lees meer…

 
 
Meer informatie

 

Noa Eyl

Noa Eyl
Dé ster van dit zigeunertrio is Noa Eyl. Hij en Dani Luca speelden ook in het hierboven genoemde Sintiromarus ensemble waarbij Blichta Hoopman, telg uit de bekende familie Mirando de eerste viool speelde. Noa is als het ware met de viool in de hand geboren want hij bespeelt hem al vanaf zijn vijfde jaar. Onder de vleugels van de vermaarde Coosje Wijzenbeek heeft hij 13 jaar lang bijna alles geleerd wat een professionele musicus moet leren. Al vroeg speelde hij mee met het strijkersensemble de Fancy Fiddlers waarin alle leerlingen van Coosje speelden. Hij bespeelt een viool van het NMF uit 1786 van vioolbouwer Martin Wildham uit Neurenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriël Barbalau

Gabriël Barbalau laat zijn contrabas zingen als een cello, het instrument dat hij aanvankelijk studeerde aan de Hogeschool van de Muziek in Boekarest. In Nederland rondde hij met succes, maar nu op de contrabas, zijn muziek studie af aan zowel het Koninklijk Conservatorium van Den Haag als het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Destijds in Roemenië al bedreven op de contrabas maakte hij met het ensemble ‘Ciocarlia’ en haar gerenommeerde vertegenwoordigers van het Balkan repertoire vele tournees naar onder meer de Verenigde Staten. In Nederland nam hij samen met de Roemeense panfluitist Nicolae Pirvu de Cd’s ‘Serenade’ en ‘Hai Noroc’ op. Tegenwoordig is hij vast verbonden aan Het Internationaal Danstheater en is hij tevens actief in diverse kamermuziek en wereldmuziek projecten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dani Luca

Dani Luca, cimbaal en piano, geboren in Roemenië (1984), kreeg zijn eerste pianoles op 8 jarige leeftijd op de muziekschool in Zoetermeer bij Denise Overeem. Hij begon zijn klassieke pianostudie in 2005 in Den Haag op het Koninklijk Conservatorium bij David Kuijken en Naum Grubert. Met veel lof is hij afgestudeerd voor zijn Bachelor (2009) en Masterdiploma (2011). Hij heeft masterclasses gekregen van o.a. Marcel Baudet, Ellen Corver, Gerard Bouwhuis, Tatiana Zelikman, Anton Kuerti, Paolo Giacometti en Paul-Badura Skoda. Dani is niet alleen pianist maar ook cimbalist. Dani is opgegroeid met Roemeense folklore en zigeunermuziek. Zijn vader, Wasili Luca, speelde in 2005 bij het KasteelTuinConcert op de cimbaal in het Wasili Luca Ensemble.

Het Trio BachTaloh in actie:  https://www.facebook.com/podiumwitteman