Matangi & Kraayenhof

Matangi & Kraayenhof

JUBILEUMCONCERT
Matangi Quartet en Carel Kraayenhof, bandoneón
met Beethoven ontmoet Piazzolla
Tevens brengt Carel Kraayenhof een ‘Ode aan Ruurlo’!
Zaterdag 30 oktober 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Toegangskaart € 24,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

© Louis Swart

Beethoven ontmoet Piazzolla

Twee contrasterende genieën in één programma.
Ludwig van Beethoven. De naam staat voor fascinerende muziek van een onafhankelijk, onconventioneel, grensverleggend en visionair man. Hij drukte een onuitwisbare stempel op de klassieke muziek.
Astor Piazzolla was de grensverlegger voor de tango. Ook al speelde hij al jong als bandoneonist in beroemde tango-orkesten, hij wilde meer. Daarom verdiepte hij zich in klassieke muziek en luisterde hij veel naar jazz. Zo ging hij op zoek naar zijn eigen stijl en veranderde daarmee de traditionele tango voor altijd.
 
December 2020 markeerde Beethovens 250ste geboortedag, op 11 maart 2021 zou Astor Piazzolla 100 jaar zijn geworden. Het leek het Matangi Quartet en bandoneonist Carel Kraayenhof niet meer dan logisch deze twee grootheden samen te brengen. Met de musici gaan we op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tangocomposities van Astor Piazzolla.

2020 was ook het jaar waarin de KunstKring haar vijfentwintig jarige bestaan had mogen vieren. Door corona werd de viering een jaar worden uitgesteld. Speciaal voor ons jubileum schrijft Kraayenhof een ‘Ode aan Ruurlo’. Reikhalzend kijken we uit naar deze bijzondere compositie, want behalve prachtig spelen op zijn bandoneon kan Carel schitterende composities schrijven.

Kraayenhof is de Nederlandse tangomeester die Koningin Máxima tot tranen wist te roeren. Wereldwijd wordt hij gezien als dé muzikale erfgenaam van Piazzolla en Osvaldo Pugliese. Met beide grootmeesters werkte hij op hun uitnodiging samen. Meer dan 25 jaar toerde hij met zijn Sexteto Canyengue, zelfs tot in tangobakermat Argentinië. Ons publiek herinnert zich nog heel goed hun schitterende optreden in de Dorpskerk in 2013.
Het Matangi Quartet is al 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen: van klassiek tot dance en van jazz tot pop. Het kwartet is met zijn onconventionele aanpak een graag geziene gast op toonaangevende podia van Amsterdam tot St. Petersburg en Shanghai.
Carel Kraayenhof en Matangi werkten al eerder samen: in 2002 maakten zij de cd ‘Street-tango’ en speelden daarna samen nog op verschillende festivals en concerten.

Zie ook: www.carelkraayenhof.nl/ en www.matangi.nl

Zie het Programma…

© de Schaapjesfabriek

© Reinout Bos

    
 
 

Programma
 

© Studio Oostrum

    Beethoven                            Strijkkwartet op.18/4 (Matangi)
    Piazzolla                               TangoSensations 1,3,5 (Carel en Matangi)
   
    PAUZE
  
    Beethoven/Piazzolla           Cavatina/Oblivion (Carel en Matangi)
    Beethoven/Piazzolla           Presto (op.130) /Libertango (Carel en Matangi)
    Piazzolla                                Milonga en Re (Carel en Maria-Paula)
    Beethoven/Piazzolla           Grosse Fuge/Fuga y Misteria (Carel en Matangi)
    Carel Kraayenhof                 Ode aan Ruurlo
    Piazzolla                                Muerte del Angel (Carel en Matangi)