Lisa Jacobs & Lauma Skride

Lisa Jacobs & Lauma Skride

Zondag 28 november 2021
Lisa Jacobs, viool & Lauma Skride, piano
De Romantiek van het viool/piano duo
met werken van Schumann, Schubert, Brahms en Crumb
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Lisa Jacobs © Rutger Geleijnse

De Romantiek van het viool/piano duo

Viool en piano: een geliefde combinatie bij toondichters, uitvoerders én toehoorders. Er bestaat veel prachtig repertoire voor, dat gelukkig ook veel wordt gespeeld. Op zondag 28 november zijn twee topstukken uit het repertoire te beluisteren in Ruurlo van de hand van Franz Schubert en Johannes Brahms. Deze worden omlijst door twee sets miniaturen: van een van de weinige bekende vrouwelijke componisten uit de Romantiek, en van een componist van onze tijd die de romantiek van de nacht met nieuwe klanken fascinerend heeft getoonzet.

Twee van de stukken die je kunt gaan horen zijn geschreven door componisten die zelf ook erg goede pianisten waren: Clara Schumann, echtgenote van componist Robert Schumann, maakte als pianovirtuoze in de 19e eeuw furore door heel Europa. De pianopartijen van vriend en bewonderaar Johannes Brahms zijn berucht: bij veel van zijn stukken speelde Clara door zijn hoofd. De viool en piano zijn tijdens dit recital volkomen aan elkaar gewaagd, temeer daar ook Schubert een gelijkwaardige rol voor deze instrumenten in gedachten had bij het componeren van zijn ‘Grand Duo’ – de naam zegt het al. En George Crumb, van wie je iets gaat horen aan het einde van het concert? De Amerikaanse componist van avant-garde en moderne muziek bedacht zowel voor de viool als de piano nieuwe klanken en speeltechnieken, waarmee een speciale nachtelijke sfeer opgeroepen wordt.

Meer informatie over de musici en het programma…

Lauma Skride © Marco Borggreve

 

Lisa Jacobs © Andrej Grilc

 

Lauma Skride © Marco Borggreve

 

 

 

PROGRAMMA

Clara Schumann (1819 – 1896)
– 3 Romances, op. 22 (1853)

Franz Schubert (1797 – 1828)
– Vioolsonate nr. 4 in A, D574 ‘Grand Duo’ (1817)

Johannes Brahms (1833 – 1897)
– Sonate voor viool en piano in d, op. 108
 
George Crumb (1929 –   )
– Four Nocturnes (Night Music II) (1964)

 

 

Meer informatie over de musici

 

Dit uitdagende programma is samengesteld door twee internationaal geroemde musiciennes, Lisa Jacobs en Lauma Skride.
“Beeldschoon, gracieus en spatzuiver”, schreef de Volkskrant over onze landgenote Lisa Jacobs. Zij maakte al op haar zeventiende haar debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Riccardo Chailly en trad inmiddels op met orkesten als Amsterdam Sinfonietta, Brussels Philharmonic en de Bremer Philharmoniker onder dirigenten als Neeme Järvi, Dirk Brossé en Jurjen Hempel. Opnames van haar hand zijn uitgebracht door de labels Challenge Records en Cobra Records met werk van Locatelli, Haydn, Paganini en Nielsen en ze is als professor verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. Daarnaast leidt de violiste het door haar opgerichte ensemble The String Soloïsts en is ze artistiek leider van het Internationaal Muziekfestival Zeeland in Middelburg.

De Letse pianiste Lauma Skride mocht in 2008 de Beethoven-Ring van het Beethoven-Fest in Bonn in ontvangst nemen. Daarna nam haar carrière een vlucht met optredens bij orkesten als het Gewandhaus Orchester, het Stockholm Koninklijk Philharmonisch Orkest, BBC Wales en het Deens Nationaal Orkest onder de baton van bijvoorbeeld Kristjan Järvi, Cornelius Meister, Andris Nelsons en Yan Pascal Tortelier.