Haytham Safia Qu4rtet

Haytham Safia Qu4rtet

Zondag 12 december 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Haytham Safia Qu4rtet met
Muziektradities uit de Arabische, Afrikaanse en Europese wereld
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Haytham Safia Qu4rtet (foto rechtenvrij)

Het Haytham Safia Qu4rtet in Ruurlo

Voor een concert in de kersttijd hebben we een bijzondere band uitgenodigd: het Haytham Safia Qu4rtet. Bijzonder, omdat de groep verschillende schijnbare tegenstellingen in zich verenigt: Oost én West, improvisatie en het spelen van bladmuziek, drie verschillende moedertalen en de heel uiteenlopende muziektradities uit de Arabische, Afrikaanse en Europese wereld. De missie van de musici is dan ook het samenbrengen van culturen door muziek.
 
Al deze verschillen worden samengebracht door wat zij gemeenschappelijk hebben: hun passie voor muziek, die zich uit in het enorme plezier waarmee zij samen muziek maken. Ze presenteren muziek waarin eeuwenoude tradities samenkomen: klassieke polyfonie, Arabische melodieën, Afrikaanse ritmes en improvisatie, in een bezetting die nooit eerder in de wereld is vertoond, namelijk van u’d, hobo, cello en percussie. Het kwartet speelt kortom volkomen unieke muziek die het publiek meeneemt op een inspirerende reis langs verschillende werelden. De musici traden op in concertzalen als het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, De Centrale in Gent, Tivoli/Vredenburg in Utrecht, en op festivals als Wonderfeel, het Oranjewoudfestival en Jazzfietstour Groningen. Ze werkten samen met Eric Vloeimans, Tineke Postma en Kristina Fuchs.

Haytham Safia Qu4rtet   –   Zie ook website www.haythamsafia.com
Haytham Safia – U’d & Composities
Hanneke Ramselaar – Hobo & Arrangementen
Osama Mileegi – Percussie
Eva van de Poll – Cello

Meer informatie over deze musici…..

 

Haytham Safia

Osama Mileegi – foto Marije van den Berg

Eva van de Poll – foto Jelmer

 

 

  

 

Meer informatie over de musici

Haytham Safia Qu4rtet

Artistiek leider en componist van de groep, Haytham Safia, u’d-speler uit Galiliea, studeerde cum laude af aan de Academie voor Muziek en Dans in Jerusalem. Daarna toerde hij een paar jaar door Europa met balletgezelschap Galili Dance. Uiteindelijk belandde hij in Nederland, waar hij naam maakte met cross-over projecten en het traditionele u’d-repertoire vernieuwde. Safia trad op als solist, bijvoorbeeld met het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en Cappella Amsterdam. Ook werkte hij mee aan uitvoeringen van het World Opera Lab en het Andalusisch Orkest, speelt hij in de band No Blues en vormt hij met percussionist Osama Meleegi het duo U’duet. Van Haytham Safia zijn zo’n 15 CD’s uitgebracht.

Hanneke Ramselaar, de arrangeur van het Haytham Safia Quartet, studeerde hobo bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam, en was al vanaf het begin van haar carrière te vinden in allerlei soorten muziek: kamermuziek, muziektheater, opera, musical, bij symfonie-orkesten, in popmuziek, jazz en wereldmuziek. Sinds de oprichting in 2009 is zij solohoboïst van het Noordpool Orkest, waarmee ze op Pinkpop en op North Sea Jazz stond en de meest uiteenlopende artiesten begeleidde, onder wie Paul van Vliet, Zara McFarlane, Ellen ten Damme, Jan Akkerman, Ed Kowalcyk, Fresku, Ali B, Karsu, Nynke Laverman, Waylon. Met de popgroep The Kik speelde zij repertoire van Boudewijn de Groot.

Eva van de Poll, de celliste van de groep, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook zij spreidt een brede belangstelling ten toon met haar activiteiten: film, dans, theater, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek. Zo speelde zij met Plezant, Corrie van Binsbergen, het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio, het Carel Kraaijenhof Ensemble en de Chris Hinze Combination. Als lid van tangostrijkkwartet Pavadita nam zij meerdere CD’s op en werkte zij samen met bandoneonist Victor Villena, fadodiva Maria de Fátima en de legendarische zanger Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club. Ook toerde zij met zanger Thé Lau en The Scene, en speelt zij in The Klezmer Society en het hedendaagse-muziektrio To be Sung.

Osama Mileegi, percussionist, groeide op in de hoofdstad van Soedan, Khartoem en stamt uit een muzikale familie. Zijn vader, Mohamad Gismallah Mogash, is een bekend violist en muziekdocent daar en al zijn acht broers zijn ook percussionist. Na zijn studie aan de Hogeschool voor Muziek en Theater in Khartoum werd hij lid van de beroemde bands Samandal en I’qd al Jalaad, maar vanwege de onveilige situatie in Soedan moest hij zijn land en zijn familie verlaten. Meleegi vestigde zich in Nederland als sessiemusicus en speelde in de succesvolle Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u’d-speler Haytham Safia vormt hij het duo U’duet en speelt hij in de band No Blues. De CD ‘Sudanese Afrobeats’ is niet alleen zijn eerste CD met eigen composities, maar ook een muzikale hereniging met zijn familie en muzikale vrienden uit Soedan, een lang gekoesterde wens.