Zoeteman/Rosenberg Kw.

Zoeteman/Rosenberg Kw.

Het Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg Kwartet brengt Gipsy Swing
Zondag 15 augustus 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart voorverkoop € 21,50 – kassa € 24 (pinnen mogelijk)
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Lees de recensie hieronder

Recensie: optreden Zoeteman/Rosenberg Kwartet op zondag 15 augustus 2021
door Barbara Bodegom


Het Zoeteman/Rosenberg kwartet bezorgde op 15 augustus het publiek datgene waarop het rekende: een spetterend concert met een flinke dosis swing, virtuositeit en zigeunervuur, in een theaterzaal die extra gezellig was door exposities van 25 jaar KunstKring en van de werken van Femia Kok. In de bezetting van viool, twee gitaren en contrabas werden veel nummers van de legendarische gitarist Django Reinhardt gespeeld, zoals het heel mooie en sfeervolle nummer Troublant Bolero.
Joost Zoeteman vertelde tussen de nummers door interessante en grappige verhalen. Over de familie Rosenberg, van wie violist Wattie Rosenberg en gitarist Martin Limberger nazaten zijn. Wattie en Martin zijn achterneven. Joost had al vroeg de liefde voor de speciale zigeunerjazz en swing opgevat en Lucien Mattheeuwsen vertelde niet alleen fado- en jazzmuziek te spelen maar nog veel meer genres. Joost vertelde dat Django met twee vingers gitaar moest spelen nadat hij er twee was kwijt geraakt bij een brand in zijn caravan. Joost had een jaar lang geoefend op het spelen met twee en liet zien dat hij er aardig goed in was geworden. De sfeer in de zaal was uiterst vrolijk en gezellig.
De musici hadden er veel zin en waren ondanks het feit dat ze heel lang niet hadden kunnen optreden uitstekend op elkaar afgestemd. Alle nummers werden uit het hoofd gespeeld. Heerlijke nostalgische nummers zoals Les Yeux noirs en Sweet Georgia brown wisselden elkaar af. Het publiek genoot en liet de musici uiteindelijk pas gaan na twee toegiften.
Zie ook het fotoalbum van dit optreden
 

Het Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg kwartet brengt gipsyjazz in de stijl van de legendarische Django Reinhardt met de frisheid van vandaag.
Je kunt rekenen op een spetterend concert met een flinke dosis swing, virtuositeit en zigeunervuur. In Nederland is deze muziek bekend geworden door het Rosenberg Trio. In bezetting van viool, twee gitaren en contrabas speelt het kwartet muziek van Django Reinhardt en andere mooie composities. Tussen de nummers door vertellen de musici over de achtergrond van de muziek.

Over het kwartet:
De band opende in deze samenstelling het North Sea Jazzfestival, en speelde onder andere op het Khamoro Gypsy Festival in Praag en het Hidrelliz Festival Istanbul. Ook maakten ze een tournee met de legendarische Franse zigeunergitarist Tchavolo Schmitt.

 
Lees meer…

Wattie Rosenberg

Joost Zoeteman

 
 
Meer informatie

 

Bezetting:
Joost Zoeteman – gitaar
Wattie Rosenberg – viool
Martin Limberger – gitaar
Lucien Matheeuwsen – contrabas

De musici:
Violist Wattie Rosenberg leerde vioolspelen van zijn vader, en heeft inmiddels op alle grote festivals en podia gestaan. Zijn spel zorgt naast de bekende vingervlugheid ook voor schitterende melancholie in de muziek.
 
Martin Limberger is een van de bekendste ritmegitaristen uit de gipsyjazz. Hij speelt vast met Stochelo Rosenberg en Peter Beets, en was begeleider van alle groten uit deze muziek, Jimmy Rosenberg, Tchavolo, Birelli Lagrene, Dorado Schmitt, en zo kunnen we nog even doorgaan!
 
Wattie en Martin traden in februari 2020 nog met Peter Beets op in Ruurlo. In het programma: ‘Beets meets Rosenberg’.
 
Gitarist Joost Zoeteman geniet bekendheid door zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gipsy jazz en hedendaagse invloeden uit alle windstreken. Met een frisse en open benadering van bestaande stijlen blaast hij nieuw leven in stijlen met wortels in de traditie.
 
Bassist Lucien Matheeuwsen speelde met nagenoeg iedereen in de jazz en Nederlandse muziekwereld. Met zijn virtuositeit en uitstraling een bijzondere bassist! Wellicht kent het publiek hem nog van een zeer geslaagd eerder optreden in Ruurlo samen met het fadokwartet Quatro Ventos.
 
In de pauzes en na afloop kun je de exposities t.g.v. het 25-jarig jubileum bezichtigen als de dan geldende coronaregels dat toestaan.