Topvioliste Svenja Staats

Svenja Staats, violiste & Martijn Willers, piano
spelen de beroemde Kreutzer Sonate van Beethoven en verrukkelijke composities van Schumann en Mozart
Zondag 20 november 2022
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis toegang
Lees hieronder de recensie van het optreden

 

Recensie optreden Svenja Staats, violiste & Martijn Willers op 20 november 2022 in het Kulturhus Ruurlo
door Irene Witmer

Afgelopen zondag verwelkomde een goed gevulde zaal twee oude bekenden van KunstKring Ruurlo: violiste Svenja Staats en pianist Martijn Willers. Ze openden het programma met een drietal lieflijke korte stukjes van Robert Schumann, waarin vooral de pianist het voortouw nam. Daarna was de beurt aan de laatste sonate van Mozart. De violiste vertelde dat deze in dezelfde tijd was geschreven als Eine kleine Nachtmusik en de opera Don Giovanni. De sonate werd integer en zonder opsmuk gespeeld met een naar binnen gekeerd, melancholiek middendeel en een uitbundig, typisch Mozartiaans voortsnellend laatste deel. Daarbij zaten de viool en de piano elkaar continu op de hielen. Piano en viool waren goed aan elkaar gewaagd, net als in Beethovens compositie die na de pauze volgde. De beroemde Kreuzer-Sonate van Beethoven is een veeleisend werk dat door het duo geopend werd met een krachtig neergezet eerste deel. Volgens de overlevering moest je je volgens Beethoven daarbij een wilde rit naar een geliefde voorstellen, waarbij een gebroken wiel van de koets onderweg voor de nodige frustratie zorgde. Te horen aan het tweede deel, een andante con variazioni, was de minnaar toch nog op tijd om zijn aanbedene te ontmoeten en dronken zij samen gezellig een kopje thee. De uitvoering riep het beeld op van een rustige soiree. De variaties gingen van een mooi breed gespeeld melancholiek deeltje tot lichtvoetige parelende noten, met als slot een eloquent gebrachte ‘samenvatting’. Martijn speelde het stuk met een mooi breed gebaar en Svenja liet fijnzinnig spel zien.
Kortom: een mooi klassiek recital, waarin misschien hier en daar iets meer durf tentoongespreid had kunnen worden. Als toegift trakteerden Svenja Staats en Martijn Willers ons op een bezield gespeelde Valse Sentimentale van Tsjaikovski.

IW 22-11-2022

Svenja Staats & Martijn Willers

Svenja Staats & Martijn Willers
Twee ‘oude’ bekenden met topstukken van Beethoven en Mozart

Er zijn van die musici die we in Ruurlo graag regelmatig terugzien. Twee daarvan, Svenja Staats en Martijn Willers, waren al ettelijke malen te gast bij onze KunstKring. Svenja volgen we al sinds ze op 14-jarige leeftijd het Prinses Christina Concours won. Nu is ze uitgegroeid tot een gracieuze en intelligente musicienne bij wie het klassieke repertoire dat zij voor ons gaat spelen goed zal passen. Dat doet zij met Martijn Willers, die als gewild kamermuziekpartner al in verschillende formaties de toetsen in Ruurlo beroerde.

Op zondagmiddag 20 november schotelen de musici ons twee topstukken voor van de zo geliefde componisten Mozart en Beethoven. De sonate van Mozart is een heerlijk lichtvoetig stuk met een teder middendeel. Het is zijn laatste grote vioolsonate, geschreven in het jaar 1787 waarin ook zijn beroemde serenade Eine kleine Nachtmusik en zijn opera Don Giovanni het licht zagen. Svenja en Martijn zijn volkomen aan elkaar gewaagd, net als in de ‘Kreutzer-Sonate’ van Beethoven, die na de pauze zal klinken. Deze sonate kreeg niet voor niets van Beethoven zelf de ondertitel: ‘quasi come d’un concerto’. De lengte en intensiteit zouden voor een concert voor piano en viool niet misstaan. Beethoven droeg het stuk op aan de grootste vioolvirtuoos van dat moment: Rudolphe Kreutzer.
Als opening brengen Svenja en Martijn de Fantasiestücke op. 73 van Robert Schumann mee, oorspronkelijk voor klarinet en piano gecomponeerd. Maar Schumann zelf gaf al aan dat de korte muzikale fantasietjes ook op viool of cello konden worden gespeeld. De drie stukjes verschillen enorm van sfeer: van dromerig via uitbundig naar gepassioneerd en vurig.

Programma:
R. Schumann – Fantasiestücke, op. 73
W.A. Mozart – Sonate voor piano en viool in A gr.t, KV 526
– pauze
L. van Beethoven – Vioolsonate nr. 9 in A gr.t., op. 47 ‘Kreutzer’

 
Lees meer…

 
 
Meer informatie

 

Svenja Staats

Svenja Staats
Voordat Svenja Staats 14 jaar oud op het Prinses Christina Concours in 2011 de eerste prijs en de publieksprijs in de wacht sleepte, was zij al op 8-jarige leeftijd aangenomen bij de Sweelinck Academie voor uitzonderlijk muzikaal talent aan het Conservatorium van Amsterdam. Een jaar later maakte zij haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. En haar vielen nog meer onderscheidingen ten deel, namelijk ook in 2011 de tweede prijs tijdens de Internationale Georg Philipp Telemann Vioolcompetitie in Poznan (Polen) en de Telemann Award voor de beste uitvoering van het verplichte werk. In mei 2020 slaagde Svenja summa cum laude en met highest distinction voor haar “Bachelor of Music in Violin Performance” aan de Jacobs School of Music in Bloomington (VS) waar zij studeerde bij Alexander Kerr, voormalig concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. In zowel 2017, 2018, als in 2019 werd aan Svenja de Founders Scholar Award toegekend door Indiana University. Deze onderscheiding eert studenten die gedurende het hele studiejaar summa cum laude gepresteerd hebben. Naast haar nationale en internationale optredens in concertzalen en op festivals heeft Svenja ook opgetreden tijdens bijzondere gelegenheden, zoals de Nuclear Security Summit in Den Haag (2014) en de ploegenpresentatie van de Tour de France in Utrecht (2015).

www.svenjastaats.com

 

 

 

 

 

 

 

Martijn Willers

Martijn Willers is winnaar van de Dutch Classical Talent Award in 2014, die hij samen met een van zijn vaste duopartners, de cellist Joris van den Berg, veroverde. Zij wonnen getweeën ook de derde prijs op het Internationale Johannes Brahms Kamermuziek-concours in Oostenrijk en maakten o.a. tournees door de Verenigde Staten en China.
Martijns hart ligt bij de kamermuziek, getuige zijn samenwerking met vele musici uit binnen- en buitenland. Samen met klarinettist Olivier Patey (soloklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest) vormen Joris en Martijn Trio Légende. Het trio gaf in 2020 concerten in het Concertgebouw (live uitzending op Radio 4 & livestream), Muziekcentrum Enschede (stream) en andere zalen in Nederland, waaronder ook in Ruurlo. Naast zijn concertactiviteiten is de pianist ook een geliefd pianopedagoog en correpetitor op het Conservatorium van Amsterdam.

www.martijnwillers.com