JUBILEUMCONCERT
Matangi Quartet en Carel Kraayenhof, bandoneón
met Beethoven ontmoet Piazzolla
Tevens brengt Carel Kraayenhof een ‘Ode aan Ruurlo’!
Zaterdag 30 oktober 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Toegangskaart € 24,50
Lees de recensie hieronder en zie het fotoalbum van het optreden
Recensie: Matangi Quartet en Carel Kraayenhof op zaterdag 30 oktober 2021
door Gunther Zuidinga en Irene Witmer
Jubileumconcert bekroning van 25 jaar KunstKring Ruurlo
Alweer 26 jaar geleden werd er in Ruurlo een kunstkring opgericht, die inmiddels in dit dorp en omstreken in een behoefte voorziet met cursussen, lezingen, excursies en klassieke, jazz- en wereldmuziekconcerten van niveau. Het vijfde lustrum werd afgelopen zaterdag in het Kulturhus weliswaar verlaat gevierd, maar dan wel met musici die de top vertegenwoordigen van wat Nederland op het moment te bieden heeft: Carel Kraayenhof en het Matangi Quartet traden aan in het Kulturhus met muziek van Piazzolla en Beethoven, in een vernuftig programma dat zo twee genres in de muziek verbond.
De Matangi’s hadden even tijd nodig hun draai te vinden in het eerste werk, Beethovens kwartet op. 18 nr. 4: pas in het derde en vierde deel voelde het als het ervaren ensemble dat zo goed zijn weg weet in de kwartetten van de grootmeester, waarvan in 2020 de 250ste geboortedag was herdacht. Samen met Carel Kraayenhof volgde daarna een zeer geïnspireerde Mondscheinsonate. Hierin excelleerde Carel door adembenemend zacht spel, waarna het stuk naadloos overging in Muerte del Angel. Prachtig gedaan.
Na de pauze kwamen de musici nog meer op dreef. De concentratie tussen hen leek alleen maar intenser te worden; het samenspel was geïnspireerd en bij vlagen betoverend. Uit Tango Sensations, origineel voor bandoneón en strijkkwartet en door Piazzolla gecomponeerd voor het wereldberoemde Kronos Quartet, volgden drie stukken, met daarna het duo Milonga en Re dat Kraayenhof en Maria-Paula Majoor samen ook weer met uiterste concentratie en liefde speelden.
De Grosse Fuge/Fuga y Misteria, was gebaseerd op Beethovens misschien wel meest ondoorgrondelijke werk. In de context van de avond viel het stuk wat uit de toon. Maar de zaal ademde op toen Carel Kraayenhof direct daarna ingetogen het misschien wel meest bekende werk van de avond speelde: Adios Nonino – of in zijn woorden: ’De Traan van Maxima’.
De avond eindigde met de speciaal voor de KunstKring Ruurlo gecomponeerde ode aan Ruurlo. Het stuk heet ‘Esperanza’ (Hoop) waarmee componist Kraayenhof de hoop voor de toekomst in deze onzekere tijden wil uitdrukken. In een interview in een collegakrant eerder deze week zei Kraayenhof er zelf over: „Het is een ontroerend stuk geworden, vind ik, en dat past wel bij Ruurlo, dat klinkt een beetje als ontroerd.”
Zie het fotoalbum van dit optreden
Beethoven ontmoet Piazzolla
Twee contrasterende genieën in één programma.
Ludwig van Beethoven. De naam staat voor fascinerende muziek van een onafhankelijk, onconventioneel, grensverleggend en visionair man. Hij drukte een onuitwisbare stempel op de klassieke muziek.
Astor Piazzolla was de grensverlegger voor de tango. Ook al speelde hij al jong als bandoneonist in beroemde tango-orkesten, hij wilde meer. Daarom verdiepte hij zich in klassieke muziek en luisterde hij veel naar jazz. Zo ging hij op zoek naar zijn eigen stijl en veranderde daarmee de traditionele tango voor altijd.
December 2020 markeerde Beethovens 250ste geboortedag, op 11 maart 2021 zou Astor Piazzolla 100 jaar zijn geworden. Het leek het Matangi Quartet en bandoneonist Carel Kraayenhof niet meer dan logisch deze twee grootheden samen te brengen. Met de musici gaan we op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tangocomposities van Astor Piazzolla.
2020 was ook het jaar waarin de KunstKring haar vijfentwintig jarige bestaan had mogen vieren. Door corona werd de viering een jaar worden uitgesteld. Speciaal voor ons jubileum schrijft Kraayenhof een ‘Ode aan Ruurlo’. Reikhalzend kijken we uit naar deze bijzondere compositie, want behalve prachtig spelen op zijn bandoneon kan Carel schitterende composities schrijven.
Kraayenhof is de Nederlandse tangomeester die Koningin Máxima tot tranen wist te roeren. Wereldwijd wordt hij gezien als dé muzikale erfgenaam van Piazzolla en Osvaldo Pugliese. Met beide grootmeesters werkte hij op hun uitnodiging samen. Meer dan 25 jaar toerde hij met zijn Sexteto Canyengue, zelfs tot in tangobakermat Argentinië. Ons publiek herinnert zich nog heel goed hun schitterende optreden in de Dorpskerk in 2013.
Het Matangi Quartet is al 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen: van klassiek tot dance en van jazz tot pop. Het kwartet is met zijn onconventionele aanpak een graag geziene gast op toonaangevende podia van Amsterdam tot St. Petersburg en Shanghai.
Carel Kraayenhof en Matangi werkten al eerder samen: in 2002 maakten zij de cd ‘Street-tango’ en speelden daarna samen nog op verschillende festivals en concerten.
Zie ook: www.carelkraayenhof.nl/ en www.matangi.nl
Programma
Beethoven Strijkkwartet op.18/4 (Matangi)
Piazzolla TangoSensations 1,3,5 (Carel en Matangi)
PAUZE
Beethoven/Piazzolla Cavatina/Oblivion (Carel en Matangi)
Beethoven/Piazzolla Presto (op.130) /Libertango (Carel en Matangi)
Piazzolla Milonga en Re (Carel en Maria-Paula)
Beethoven/Piazzolla Grosse Fuge/Fuga y Misteria (Carel en Matangi)
Carel Kraayenhof Ode aan Ruurlo
Piazzolla Muerte del Angel (Carel en Matangi)