Lotte Grotholt, altvioliste

De Mens in een muzikaal landschap
Donderdag 28 juli 2022
Galerie De Smidse – Aanvang 20.00 uur
Toegangskaart € 10,00 inclusief glas wijn na afloop
Jeugd t/m 18 jaar gratis toegang

 

Lotte Grotholt – foto: Ewald-Geerdink

De Mens in een muzikaal landschap

Speciaal ter gelegenheid van de expositie in Galerie De Smidse geeft Lotte Grotholt (altvioliste) een concert in Ruurlo. Aan vijf kunstwerken uit de tentoonstelling De Mens in het Landschap heeft zij vijf muziekstukken gekoppeld die mooi bij de werken aansluiten. Kunst, muziek en landschap gaan vaak samen als een inspiratiebron. Hierbij komen twee kunststromingen samen tot een geheel. Op het programma staan werken van o.a. Bach, Knox en Hindemith. De bezoeker wordt meegenomen op een expositie van vijf schilderijen en muziekstukken die elkaar versterken. Men beleeft een zeer bijzondere ervaring door de combinatie muziek en kunst. Door de muziek komen de kunstwerken nog mooier tot hun recht.

Lotte (1998) is een gedreven muzikant. In 2020 behaalde zij haar bachelor diploma Altviool aan het conservatorium van Amsterdam. Hier, zowel in de vooropleiding, als in de bachelor bij Marjolein Dispa. Ook heeft zij tijdens haar studie een Erasmus+ opleiding gevolgd aan de HFM Detmold bij Veit Hertenstein. Bij hem studeert zij sinds oktober 2020 aan de masteropleiding.

Lotte heeft masterclasses gevolgd bij oa: Nobuko Imai, Thomas Riebl, Pauline Sachse, Bruno Giuranna, Hariolf Schlichtig, Peijun Xu en Harmut Rhode. Lotte speelde al in veel verschillende orkesten, waaronder de Jeugdorkesten Nederland, het NNO en het Jong Metropole.

Naast moderne altviool heeft ze een voorliefde voor Barok altviool, deze studeert ze bij Shunske Sato en Sayuri Yamagata aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook krijgt ze geregeld les van Lucy van Dael. In april 2019 nam zij deel aan de Ton Koopman Academy van onder andere masterclasses Ton Koopman en Lucy van Dael. Ze speelt ook regelmatig mee in het Sweelinck Barok Orkest.

Lotte speelt samen met kamermuziek ensembles, waaronder vaste en tijdelijke ensembles. Zo speelt ze in de Barok Bende en het Oostertrio. Met deze ensembles treedt ze op door heel Nederland. Lotte heeft een passie en talent voor ondernemen. Ze is artistiek leider van het IN DOORS kamermuziekfestival. Samen met het IN DOORS team heeft zij de concertreeks OUT DOORS opgezet: concerten op bijzondere locaties in Twente. Daarnaast is ze ook zakelijk leider van de Barok Bende. Lotte heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen tijdens het Prinses Christina Compositie Concours (in 2014 en 2016).

De moderne altviool die zij bespeelt, is een Bernd Hiller (2019). Daarnaast speelt ze met een strijkstok gebouwd door S. Finkl. Deze heeft ze aan kunnen schaffen met de hulp van de Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds. Lotte heeft een barok altvioolstok (K. van Heemert) en een Barok Altviool (G. Francois) ter beschikking gesteld gekregen door het Nationaal
Muziekinstrumentenfonds.

www.lisalottegrotholt.com