Lidy Blijdorp & Julien Brocal

Lidy Blijdorp & Julien Brocal

Zondag  8 maart 2020 – Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Muzikale reis naar mooiste plekken Europa met cello en piano
Voorverkoop € 19,00 – Kassa € 21,50 (geen pin)
Kinderen gratis – Jeugd 13 t/m 18 jaar € 7,50 (aan de kassa)

Julien Brocal en Lidy Blijdorp (foto rechtenvrij)

Reactie van een bezoeker op 8 maart 2020:
Wat een waanzinnig mooi concert was dat gisteren met Lidy en Julien. Ik heb er vandaag nog de hele dag van na genoten. Echt bijzonder. Je wordt dan als het ware helemaal door elkaar geschud. Zo intens heb ik het beleefd. En die mooie muziek komt wel binnen,hoor. Gewoon heerlijk.
Dat er zo weinig mensen op af komen, verbaast me zeer. Slaapt Ruurlo? De inwoners van Ruurlo hebben echt wat gemist. Zo verschrikkelijk mooi en zo dichtbij.
Succes met jullie kunstkring.


Lidy Blijdorp (cello) en Julien Brocal (piano) nemen ons mee op een muzikale reis naar de mooiste plekken in Europa. Met muziek, geïnspireerd door de natuur, gecomponeerd door componisten voor wie de emotie leidend is bij de creatie van hun muzikale werk. De heftige emotie van Beethoven, naast de verstilde van Schumann en Ravel. Uitgevoerd door twee jonge, bijzonder getalenteerde musici. Waarborg voor een unieke muziekervaring.

Lidy Blijdorp, een jonge, gepassioneerde celliste met een uitzonderlijk verhalende kracht, wordt geprezen om haar ‘adembenemende muzikaliteit’ (Amsterdamse Cellobiënnale). Ze studeerde af aan het conservatorium van Parijs met de hoogste onderscheiding (1ère Prix avec Felicitations, 2011). Lidy speelde onlangs haar Artist Diploma Recital in de prestigieuze Queen Elisabeth Music Chapel, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

‘Poëzie, spontaniteit, ingetogenheid en een diep gevoel voor structuur en bewustzijn van geluid zijn zeldzame kwaliteiten waarmee hij begiftigd is’. Lyrische woorden van de vermaarde pianiste Maria João Pires over de jonge pianist Julien Brocal, toen zij hem hoorde spelen in de Cité de la Musique in Parijs. Sinds dat moment gaven zij veel gezamenlijke optredens die zonder uitzondering alle enthousiast werden ontvangen.

Luisteren en kijken op Youtube 

 
Meer over Lidy Blijdorp en Julien Brocal…

Lidy Blijdorp en Julien Brocal – Foto Tippet Rise

 

Lydi Bijdorp – Foto Isabelle Françaix

 

 
 
Meer informatie

   

Lidy Blijdorp studeerde bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Queen Elisabeth Chapel). En ze kreeg lessen van o.a. Anner Bijlsma. Lidy won prijzen op verschillende competities, w.o. de Cello Biënnale Amsterdam en het Prinses Christina Concours. In de zomer van 2014 won ze de Prix Académie Maurice Ravel (Frankrijk). Zij speelde op festivals zoals het Janine Jansen Festival Utrecht en gaf recitals in België, Frankrijk en Japan. In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in Madrid. Als soliste speelde ze met verschillende orkesten, zoals met Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazersensemble. In april 2017 maakte ze een tournee met het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO). In 2018 gaf ze solo-optredens met het Orkest van de 18e eeuw en met het Orkest van het Oosten. Lidy speelt de Italiaanse cello van Anner Bijlsma, in bruikleen van het Nationaal Fonds voor Muziekinstrumenten.

Julien Brocal werd geboren in 1987 in Arles, Frankrijk. Hij begon met pianolessen op 5-jarige leeftijd. Zijn eerste podiumoptreden vond plaats toen hij 7 jaar oud was. Hij kreeg les aan de École Normale de Musique de Paris. In januari 2013 werd hij ontdekt door de wereldberoemde pianiste Maria João Pires in de Cité de la Musique in Parijs. Ze nodigde hem uit te komen studeren aan de Chapelle Elizabeth bij Brussel en deel te nemen aan het Partitura Project, waarin docent en leerling samen concerten geven. Vanaf 2014 deden Maria João Pires en Julien Brocal veel gezamenlijke optredens, waarbij ze speelden in prestigieuze zalen als de Philharmonic Concert Hall van Warschau tijdens het Chopin Festival en de Opera van Florence. Naast de gezamenlijke optreden met Maria João Pires gaven ze samen workshops en zetten educatieve en sociale programma’s op voor kinderen, zoals het sociale project Equinox Choirs. Julien bracht tot nu toe twee CD’s uit met muziek van Chopin die wereldwijd worden geprezen.
  
Lidy en Julien kennen elkaar van hun studietijd in de Chapelle Elizabeth. Eens, midden in de nacht, hoorde Lidy pianospel klinken vanuit de grote zaal. Ze ging erop af en trof daar Julien, die in het volstrekte duister aan het spelen was. Ze maakten kennis en gingen samen musiceren. Sindsdien treden ze vaak samen op in Nederland, Frankrijk en Spanje. Meerdere concerten lieten ze in het donker beginnen, waarbij het publiek slechts een vingerlichtje had om hun plaats te kunnen vinden. De gedachte erachter is dat muziek in die sfeer heel intens wordt ervaren. In oktober 2019 gaan Lidy en Julien een cd opnemen bij Rubicon Classics, samen met violiste Rosanne Philippens.