Zondag 12 december 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Haytham Safia Qu4rtet met
Muziektradities uit de Arabische, Afrikaanse en Europese wereld
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Lees de recensie hieronder
Recensie: Optreden Haytham Safia Qu4rtet op 12 december 2021
door Barbara Bodegom

Foto Louis Swart
De KunstKring had geen betere groep musici in de kersttijd kunnen uitnodigen dan de vier mensen die op 12 december op het podium stonden. De tegenstellingen werden duidelijk neergezet. De mannen links de vrouwen rechts. De buitenlandse heren speelden uit het hoofd, de Nederlandse dames van bladmuziek. Exotische instrumenten links, westerse instrumenten rechts. Maar dat muziek verbindt en verbroedert werd bij het eerste vrolijke nummer met onmiskenbare Arabische en Afrikaanse klanken al voelbaar. Het werd gespeeld in uptempo, was meeslepend. Voordat het tweede nummer begon vertelde Haytham dat hij in een dorpje vlakbij Nazareth is geboren en dat hij toen hij volwassen was, het plan had om in New York te gaan wonen. Maar het lot bracht hem naar Groningen en nu woont hij hier met zijn Nederlandse vrouw. Hij vertelt dat hij de eerste geschoolde u’d speler in Nederland is. Hij noemt de u’d een Arabische gitaar met elf snaren. Osama Meleegi stamt uit een Soedanese familie van drummers. Tien broers heeft hij en allen maken muziek, net als hun vader. De bongo waarop hij speelt is bijzonder. Het instrument dat hij uit zijn thuisland meebracht is van ijzer en bestaat uit twee grotere trommels en een heel kleintje. Osama blijkt tijdens het concert een zeer begaafd drummer te zijn. Hanneke is de arrangeur van het kwartet. Zet de melodieën die Haytham bedenkt op papier voor haar hobo en de cello van Eva van de Pol.
In het tweede nummer wisselen solo’s van u’d en drums elkaar af. Het zijn Oosterse klanken, maar toch hoor je ook westerse melodieën ertussen door. De cello valt al tokkelend in en als laatste komt de hobo met het hoge ijle geluid erbij. De cello laat zich horen met wisselende, golvende klanken, dan weer licht dan weer donker. Mooi, ritmisch en boeiend.
In het derde nummer wisselen Osama en Haytham van instrument. Osama bespeelt de u’d op een heel andere manier, maar blijkt er ook heel goed in. Beide spelen en zingen een traditioneel Soedanees lied. De cello tokkelt zachtjes mee; het samenspel werkt een beetje hypnotisch.
Voor het vierde nummer bewerkte Hanneke een compositie van Beethoven voor het kwartet. Weer waren de Arabische klanken te horen. Schijnbaar moeiteloos vullen de instrumenten elkaar aan, vallen in en vallen stil. Pakken het ritme weer op en laten verbroedering en verbinding hoorbaar. Prachtig arrangement dat subliem werd uitgevoerd.
Na de pauze vertelt Haytham over een stuk dat hij in de auto op weg naar huis in Israël bedacht en op een bierviltje neerpende. Hanneke arrangeerde de melodie voor cello en hobo. Ook dit is weer hartverwarmende muziek, waar je heel rustig van wordt. Op het moment dat Eva van de Pol met haar strijkstok op een grote zaag speelde vulden spookachtige geluiden en vreemde klanken de zaal. Het publiek werd erdoor verrast en luisterde geboeid. Daarna zette Haytham een solo op de u’d in.
Tot slot speelde het kwartet in een heel vlot tempo een prachtig Arabisch nummer. Uit de lovende reacties van het opgetogen publiek werd duidelijk dat de missie van de musici: het samenbrengen van culturen door muziek heel geslaagd was.
Zie ook het fotoalbum van dit optreden
Het Haytham Safia Qu4rtet in Ruurlo
Voor een concert in de kersttijd hebben we een bijzondere band uitgenodigd: het Haytham Safia Qu4rtet. Bijzonder, omdat de groep verschillende schijnbare tegenstellingen in zich verenigt: Oost én West, improvisatie en het spelen van bladmuziek, drie verschillende moedertalen en de heel uiteenlopende muziektradities uit de Arabische, Afrikaanse en Europese wereld. De missie van de musici is dan ook het samenbrengen van culturen door muziek.
Al deze verschillen worden samengebracht door wat zij gemeenschappelijk hebben: hun passie voor muziek, die zich uit in het enorme plezier waarmee zij samen muziek maken. Ze presenteren muziek waarin eeuwenoude tradities samenkomen: klassieke polyfonie, Arabische melodieën, Afrikaanse ritmes en improvisatie, in een bezetting die nooit eerder in de wereld is vertoond, namelijk van u’d, hobo, cello en percussie. Het kwartet speelt kortom volkomen unieke muziek die het publiek meeneemt op een inspirerende reis langs verschillende werelden. De musici traden op in concertzalen als het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, De Centrale in Gent, Tivoli/Vredenburg in Utrecht, en op festivals als Wonderfeel, het Oranjewoudfestival en Jazzfietstour Groningen. Ze werkten samen met Eric Vloeimans, Tineke Postma en Kristina Fuchs.
Haytham Safia Qu4rtet – Zie ook website www.haythamsafia.com
Haytham Safia – U’d & Composities
Hanneke Ramselaar – Hobo & Arrangementen
Osama Mileegi – Percussie
Eva van de Poll – Cello
Meer informatie over deze musici…..
Meer informatie over de musici
Artistiek leider en componist van de groep, Haytham Safia, u’d-speler uit Galiliea, studeerde cum laude af aan de Academie voor Muziek en Dans in Jerusalem. Daarna toerde hij een paar jaar door Europa met balletgezelschap Galili Dance. Uiteindelijk belandde hij in Nederland, waar hij naam maakte met cross-over projecten en het traditionele u’d-repertoire vernieuwde. Safia trad op als solist, bijvoorbeeld met het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en Cappella Amsterdam. Ook werkte hij mee aan uitvoeringen van het World Opera Lab en het Andalusisch Orkest, speelt hij in de band No Blues en vormt hij met percussionist Osama Meleegi het duo U’duet. Van Haytham Safia zijn zo’n 15 CD’s uitgebracht.
Hanneke Ramselaar, de arrangeur van het Haytham Safia Quartet, studeerde hobo bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam, en was al vanaf het begin van haar carrière te vinden in allerlei soorten muziek: kamermuziek, muziektheater, opera, musical, bij symfonie-orkesten, in popmuziek, jazz en wereldmuziek. Sinds de oprichting in 2009 is zij solohoboïst van het Noordpool Orkest, waarmee ze op Pinkpop en op North Sea Jazz stond en de meest uiteenlopende artiesten begeleidde, onder wie Paul van Vliet, Zara McFarlane, Ellen ten Damme, Jan Akkerman, Ed Kowalcyk, Fresku, Ali B, Karsu, Nynke Laverman, Waylon. Met de popgroep The Kik speelde zij repertoire van Boudewijn de Groot.
Eva van de Poll, de celliste van de groep, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook zij spreidt een brede belangstelling ten toon met haar activiteiten: film, dans, theater, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek. Zo speelde zij met Plezant, Corrie van Binsbergen, het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio, het Carel Kraaijenhof Ensemble en de Chris Hinze Combination. Als lid van tangostrijkkwartet Pavadita nam zij meerdere CD’s op en werkte zij samen met bandoneonist Victor Villena, fadodiva Maria de Fátima en de legendarische zanger Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club. Ook toerde zij met zanger Thé Lau en The Scene, en speelt zij in The Klezmer Society en het hedendaagse-muziektrio To be Sung.
Osama Mileegi, percussionist, groeide op in de hoofdstad van Soedan, Khartoem en stamt uit een muzikale familie. Zijn vader, Mohamad Gismallah Mogash, is een bekend violist en muziekdocent daar en al zijn acht broers zijn ook percussionist. Na zijn studie aan de Hogeschool voor Muziek en Theater in Khartoum werd hij lid van de beroemde bands Samandal en I’qd al Jalaad, maar vanwege de onveilige situatie in Soedan moest hij zijn land en zijn familie verlaten. Meleegi vestigde zich in Nederland als sessiemusicus en speelde in de succesvolle Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u’d-speler Haytham Safia vormt hij het duo U’duet en speelt hij in de band No Blues. De CD ‘Sudanese Afrobeats’ is niet alleen zijn eerste CD met eigen composities, maar ook een muzikale hereniging met zijn familie en muzikale vrienden uit Soedan, een lang gekoesterde wens.