Nieuwe datum: Zaterdag 14 mei 2022
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Flamenco Dans én Muziek!
Danseres Conchita Boon begeleid door 6 musici
Toegangskaart € 23
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Lees de recensie hieronder en zie het fotoalbum
Recensie: Schitterende flamenco-avond in Ruurlo op 14 mei 2022
door Irene Witmer
Een prachtige meidag in Ruurlo met veel zon… met het lengen der dagen bleef het nog heerlijk lang licht. En dan ’s avonds naar een geweldig flamenco-optreden in het Kulturhus kunnen… de perfecte voortzetting van een stralende dag. Niet in de laatste plaats vanwege het hoge niveau van het gebodene: er werd opgetreden door Conchita Boon, een Nederlandse danseres die in Spanje door grote namen als Rafael Carrasco, Ana Morales en Farruquito is opgeleid in de traditionele flamenco en zich inmiddels op geheel eigen wijze uitdrukt met door haar zelf ontwikkelde vernieuwende choreografieën en bewegingen. Het is duidelijk flamenco wat zij brengt, fel ritmisch, krachtig en dramatisch. Maar in haar eigen programma Nadie Puede Verte (Niemand kan je zien) hebben ook lyriek, verstilling en elegantie een plek gekregen. Bijzonder waren momenten waar zij zelfs liggend op de grond nog flamenco ‘danste’ door met de neus van haar schoen in een razend tempo fel op de vloer te tikken, en daar vandaan met typische flamenco-handbewegingen en sierlijke tournures de dans weer op te bouwen naar vurig staand voetenwerk.
Het programma dat Conchita voor de pauze bracht stond in het teken van donker en licht, gezien worden en niet gezien worden. Bij het begin waren alle lampen uit, de danseres en haar musici Jeff Heijne (flamencogitaar), zanger Falu de Cadiz, Diogo Carvalho (percussie) en Fernan Mejuto op piano en accordeon waren alleen zichtbaar door het late avondlicht dat nog door de geblindeerde ramen naar binnen viel en een mysterieuze sfeer creëerde. Allengs werd het licht vernuftig ingezet om de danseres en afwisselend de vier uitstekende musici uit te lichten tijdens hun rake en intense samenspel met de danseres. Zanger Falu de Cadiz zingt indringend en met veel passie; zijn authentieke, rauwe stem voert je onmiddellijk naar Spanje. Gitarist Jeff Heijne reageert uiterst soepel op Conchita en Falu, hij voelt de timing perfect aan, net als de percussionist die met zijn instrumentarium naast traditionele ook moderne klankkleuren inbracht.
De vierde musicus, Fernan Mejuto, opende met een mooie accordeonsolo het deel na de pauze en kreeg daarna als pianist een grote rol toebedeeld. Piano is in traditionele flamenco niet gebruikelijk en hierdoor veranderde het optreden van sfeer – een mooi contrast met het deel voor de pauze. Ook ritmisch gebeurde er van alles: Diogo Carvalho met zijn slagwerk en Conchita met haar voetgeroffel en handgeklap creëerden samen ingenieuze ritmes die soms welhaast Afrikaans leken. Zo schetsten zij een perspectief hoe flamenco zich nog verder zou kunnen ontwikkelen.
Inmiddels was de zon ondergegaan en werd de zaal nu echt in donker gehuld met alleen hier en daar een spotlight. Het was een avond geworden waarop KunstKring Ruurlo na lange tijd met groot succes de warme relatie met flamenco wist te hernieuwen!
Conchita
De jonge, temperamentvolle flamencodanseres Conchita Boon, geboren in Amsterdam, brengt in het koudste jaargetijde vurige flamenco naar Ruurlo. Conchita begon al met dansen op haar vijfde en trok zodra het kon naar Andalusië om het vak te leren van grootheden als Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta en Andrés Marín. In Spanje trad zij o.a. op in bekende Tablaos in Andalusië als El Morato, La Guajira en El Higueral. Nu combineert ze in haar dans die traditie met een eigen zoektocht naar vernieuwende bewegingen en choreografieën. In Nederland werkt zij veel samen met de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel met wie zij recentelijk optrad in het bekende muziekprogramma Vrije Geluiden.
Conchita zoekt in haar dansen naar vernieuwende vormen en werkt veel vanuit improvisaties, zonder haar leermeesters en de flamenco daarbij te verloochenen.
Nadie Puede Verte (Niemand kan je zien)
De voorstelling waarmee zij naar Ruurlo komt, is gebaseerd op een tekst uit het boek ‘Maar buiten is het feest’ van Arthur Japin: “Er zijn slechts twee plekken waar je niets kan overkomen, dat leerden we reeds van jongs af aan. Je bent volkomen veilig in het donker, wanneer niemand je kan zien, én in het felle licht van de schijnwerpers, waar niemand jou kan ontgaan.”
In deze heel beeldende flamencovoorstelling, die een aaneenschakeling is van verhalen en waarin licht en donker een belangrijke rol spelen, komen talentvolle artiesten met verschillende artistieke achtergronden samen. De traditionele flamenco vormt de basis, maar deze krijgt een eigentijdse ‘touch’ mee. Conchita laat zich voor haar voorstellingen inspireren door gebeurtenissen uit haar eigen leven en vertaalt die naar het podium.
Meer informatie over de musici…..
Meer informatie over de musici
Conchita heeft een band om zich heen verzameld die bestaat uit een inspirerende mix van zeer gerenommeerde, ervaren flamencomusici en een aantal die net zo jong en veelbelovend zijn als zijzelf:
Falu de Cádiz (zang)
Diogo Carvalho (percussie)
Jeff Heijne (flamencogitaar)
Daniel Lottersberger (basgitaar)
Fernan Mejuto (electronische muziek en accordeon)
Manuel Pinzon (drums)
Curro Trafalgar (licht & geluid)
Falu de Cadiz (een alias van Rafael Galvan Reyes) werd geboren in Cadiz in de fameuze wijk Santa Maria, waar hij opgroeide met de Cante Flamenco en optrad in de verschillende tablao’s flamenco waaronder het beroemde La Perla. Sinds de jaren ‘70 woont hij in Nederland, waar hij optreedt met verschillende flamencogezelschappen. In 1979 veroverde hij de tweede prijs op het Concurso De Cante Del Emigrante.
Diogo Carvalho, percussionist/componist/producent uit Portugal toerde inmiddels in 13 verschillende landen. Momenteel woont en werkt hij in Nederland waar hij recentelijk zijn medewerking verleende aan meerdere albums, waaronder ‘Country Boy’, een Funk-album van Jamal Thomas, waar de legendarische drummer (Maceo Parker, SoS Band) stem geeft aan The Jamal Thomas Band. Hier speelde Diogo naast Chuck Leavell van de The Rolling Stones.
Jeff Heijne (flamencogitaar) volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, tourde door Spanje en heeft al verschillende optredens in prestigieuze Nederlandse concertzalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, Ahoy en het Bimhuis gegeven. Zijn nieuwe album ‘Reflejos del Alma’ (Reflecties van de ziel) is een muzikale reis door zijn eigen leefwereld als eigenzinnige gitarist die op zoek is naar de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen.
Daniel Lottersberger (basgitaar) werd geboren in Oostenrijk maar woont en werkt al 10 jaar in Nederland. Hij speelt met artiesten zoals: Fred Wesley (sideman van Count Basie, Tina Turner), Jamal Thomas (SOS band, Maceo Parker), Chazzy Green (GhostBusters) en Ruud Breuls (Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Metropole Orkest, WDR Big Band). Sinds 2012 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.
Fernan Mejuto, accordeonist/toetsenist en producent uit Spanje, is oprichter van de Spaanse band MAMIHLAPINATAPAI, waarvan inmiddels twee albums zijn verschenen en waarmee hij nu tourt in Nederland, Italië, Spanje en België. Ook componeert hij muziek voor films en series waaronder Javier Sega’s webserie “4 en 40” die in première zal gaan in 2022.
Manuel Pinzón, drummer/percussionist (Spanje), heeft zich in zijn werk voornamelijk gefocust op het ontwikkelen van de folkloristische Andalusische muziek. In 2014 was hij finalist bij de Yam Sweet Session Contest (De Spaanse Yamaha drumcompetitie). Daarna werd hij een veelgevraagd drummer en speelde met artiesten en bands als Planeta Jondo, Andalucia Big Band, Joaquin Grillo and de legendarische fluitist van Paco de Lucia, Jorge Pardo.