Beets meets Rosenberg

Beets meets Rosenberg

Zaterdag 8 februari 2020 – Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Peter Beets en Stochelo Rosenberg
met programma Tribute to Django Reinhardt
Voorverkoop € 21,50 – Kassa € 24 (geen pin)
Kinderen gratis – Jeugd 13 t/m 18 jaar € 7,50 (aan de kassa)
Lees de recensie hieronder en zie de fotoalbums van dit spetterende optreden!

Recensie: Beets meets Rosenberg – Tribute to Django Reinhardt op 08-02-2020


Het optreden in de volle theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo was voor de musici Peter Beets, Stochelo Rosenberg, Frans van Geest, Martin Limberger en het publiek een feestelijke ervaring. Peter Beets voelde dat hij bij dit publiek kon experimenteren evenals Stochelo Rosenberg. Op het programma stonden een aantal nummers van hun CD, maar zoals ze die speelden was het onvergelijkbaar. Ze brachten de Gipsy Jazz, zoals Django Reinhardt bedoeld had en daagden elkaar uit, in improvisatie en solo.
Het publiek zat op het puntje van zijn stoel en zoog het gevoel, dat er hier iets gebeurde in zich op. Peter Beets zat niet alleen op zijn pianokruk, maar ook op zijn praatstoel. Zo gaf hij o.a. een soort minicollege over Chopin, en liet de verschillen van het origineel en de jazzversie horen.
Deze musici spelen het allemaal. Ze spelen vanuit het hart met hetzelfde gemak als waarmee ze ademen. Zowel in gevoelige ballades zoals Nuages, als ook in razendsnelle nummers. Beets verzuchtte dat hij geen drummer miste bij hun optreden: “het is veiliger met-, maar het speelt lekkerder zonder drummer”. Die was ook niet nodig met het opzwepende ritme van slaggitarist Limberger en stuwende spel van bassist Frans van Geest.
Een fantastisch concert dat na afloop beloond werd met een staande ovatie van het publiek. 

v.l.n.r.: Martin Limberger, Stochelo Rosenberg, Frans van Geest en Peter Beets
Foto René Dissel

Over Tribute to Django Reinhardt

De wonderbaarlijke muzikale chemie tussen deze twee musici staat voor speelplezier en improvisatie, die culmineren in een aanstekelijke en swingende muziekshow. Twee virtuozen, de een op gitaar, de ander op vleugel, die met hart en ziel spelen. Dat hóór je niet alleen; dat zie en voel je ook.
Het treffen van beide giganten onlangs in The North Sea Jazz Club moest een vervolg krijgen. De pure vrijheid om te spelen én te genieten, het gebeurt intuïtief en met schijnbaar zoveel gemak. Deze twee rasmusici wisselen solo’s uit, reageren op elkaar, communiceren via hun instrumenten, zwepen elkaar op in een muzikaal spel; steeds met respect voor elkaar.
De briljante klassiekers van Django Reinhardt zijn uitgangspunt voor deze tribute.

Luisteren en kijken op Youtube 

 
Lees meer hieronder over deze musici…

Peter Beets – foto René Dissel

 

Stochelo Rosenberg – foto René Dissel

 

 
 
Meer informatie

Samenstelling:
Stochelo Rosenberg: gitaar
Peter Beets: piano
Martin Limberger: slaggitaar
Frans van Geest: contrabas

Over Peter Beets:
Peter Beets wordt gezien als een van de grootste pianisten van onze tijd. Hij oogst wereldwijd lof en bewondering en zijn ster blijft groeien, evenals zijn creativiteit. In uiteenlopende muzikale activiteiten, van begeleider van gastsolisten van the Jazzorchestra of the Concertgebouw tot Latin-jazz en in zijn veelgeprezen bewerkingen van klassieke composities, blijft altijd onmiskenbaar zijn muzikale handtekening hoorbaar. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets leverde een flinke hoeveelheid indrukwekkende CD’s af. De meest recente zijn Portrait of Peterson en Chopin meets the Blues Live. Beide kwamen uit op het platenlabel Magic Ball Jazz Records.

Over Stochelo Rosenberg:
Stochelo Rosenberg is de solojazzgitarist van het Rosenberg Trio. Hij werd, als oudste zoon van Mimer Rosenberg en Metz Grunholz, geboren in een zigeunerkamp in Helmond. Hij begon met gitaarspelen op tienjarige leeftijd; vrij laat voor een jongen uit een familie die volledig bestaat uit muzikanten. Hij leerde gitaarspelen van zijn vader en zijn oom Wasso Grunholz, maar leerde het meest door te luisteren naar de opnamen van zijn held, Django Reinhardt. Toen hij 12 jaar oud was wonnen Stochelo en zijn neef Nous’che Rosenberg (slaggitaar) en Rino van Hooijdonk (sologitaar) de eerste prijs in het televisieprogramma ‘Stuif es in’. Verscheidene platenmaatschappijen waren geïnteresseerd, maar Stochelo’s ouders wilden hun zoon buiten de schijnwerpers laten opgroeien. Hij speelde in deze jaren samen met Nous’che en zijn broer Nonnie Rosenberg (contrabas) in kerken en op zigeunerkampen overal in Europa.
In het begin van zijn carrière speelde Stochelo op een Favino-gitaar, later kocht hij een oude Selmer-gitaar met nummer 504. Django Reinhardt speelde op een Selmer-gitaar nummer 503. In 1992 ontving hij een gouden gitaar van het magazine ‘Guitarist’ als beloning voor het opnieuw populair maken van de akoestische gitaar.