Dasha Beets en het Peter Beets trio
Klassieke muziek, eeuwenoude poëzie en Amerikaanse jazz en blues
Zondag 2 oktober 2022
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis toegang
Recensie optreden Dasha en Peter Beets op 2 oktober 2022
door José Schön
Ondanks de prachtige, zonnige herfstmiddag, waardoor veel mensen naar buiten werden gelokt, ondanks dat de Formule 1 race in Singapore met Max Verstappen op tv werd uitgezonden, was een talrijk publiek op 2 oktober jl. naar het Ruurlose Kulturhus gekomen om te genieten van jazzzangeres Dasha Beets, begeleid door haar man Peter Beets, de drummer Tim Hennekes en bassist Steve Zwanink.
Dasha vertaalde de gedichten van haar geliefde Russische dichter Poesjkin, met veel gevoel, in het Engels en arrangeerde die met begeleidende tonen van J.S. Bach, met de typerende, kabbelende loopjes tot een bijzondere vocale prestatie. Zij noemde dit een reis door de muzikale wereld van Bach, vergezeld door de gedichten van Poesjkin. Dasha zong met passie, superieure techniek en uitstekende dictie. Elk nummer werd op een persoonlijke manier geïntroduceerd door een onderhoudend verhaal.
Doodse stilte, afgewisseld door een daverend applaus, gaven duidelijk weer hoe het publiek genoot van en meegesleurd werd door deze, door haar zelf gearrangeerde, muzikale meesterstukjes.
Dasha wist op haar manier de regie in handen te houden, hoewel ze ruimte gaf aan haar man, Peter Beets, een bevlogen jazzpianist die in Nederland, Europa en zelfs Amerika bekendheid geniet. Hij kon zich vol vuur tijdens zijn solo’s uitleven door op een verrassende, jazzy manier aan de haal te gaan met Bachs composities. De perfecte timing en het spelplezier van de jonge drummer Tim Hennekes, en de stabiele baslijn die contrabassist Steve Zwanink met verve liet horen, wisten het publiek enthousiast te maken en in vervoering te brengen.
Dasha, met haar Russische muzikale roots, heeft met haar optreden laten zien dat zij een extra element toevoegt aan de reeds zeer bekende muzikale “Beets familie”. Zij doet de oude tijden van Rita Reys en Pim Jacobs herleven en brengt tegelijkertijd een geheel eigen genre ten gehore.
Bach… because
In BACH …because brengt zangeres Dasha Beets drie grote culturen bij elkaar: Europese klassieke muziek, eeuwenoude poëzie en Amerikaanse jazz en blues.
Dasha Beets heeft prachtige gedichten van grote geesten vertaald en die bieden ons een kijkje in de verhalen van lang geleden.
Dasha combineert de nieuwe teksten met eigentijdse versies van stukken van Johann Sebastiaan Bach die in deze vorm nog nooit zijn uitgevoerd. De vrije interpretaties zijn gebaseerd op bekende werken, zoals Air on G-string, de Goldberg variaties, Wachet Auf en andere. De songs vormen een mix van klassieke muziek, Amerikaanse jazz en blues en oude teksten. Hoewel de muziek van Bach overbekend is, zijn de improvisaties zo sterk dat je niet meteen de thema’s van Bach herkent. Het is een betoverend programma met zang en poëzie, samenspel, improvisatie en een scala aan swingende ritmes: Een spraakmakende voorstelling vol juweeltjes.
Dasha Beets, geboren in 1986 in Loegansk in Oekraïne uit muzikale ouders, begon op zevenjarige leeftijd met piano spelen. Ze studeerde in 2007 af aan het conservatorium in Moskou in jazz zang, waarna zij een vervolgstudie startte aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Nadat zij in 2013 afgestudeerd was trad zij op met Rita Reys, Sheila Jordan, Mike le Donne, Ack van Rooyen, Martijn van Iterson, Peter Beets, de legendarische Ruud Jacobs en Joe Cohn.
Peter Beets is bij de KunstKring al jaren een graag geziene gast en trekt altijd volle zalen. Meerdere keren trad hij bij het kasteelTuinConcert en in het Kulturhus op met zijn twee broers en andere bekende musici. Zo bracht hij ‘Beets meets the Blues’, ‘Beets meets Rosenberg’, ‘Beets meets Chopin’ bij ons op de planken. Op 2 oktober is zijn vrouw Dasha de hoofdrolspeler op ons podium, maar Peter en zijn trio spelen een belangrijke rol in het hele programma.
https://dashabeets.nl
www.peterbeets.com
https://www.youtube.com/watch
Meer informatie
Bert Jansma schrijft over Dasha in Den Haag Centraal:
“Dasha Beets presenteert zeer verrassende jazzversies van de muziek van Johan Sebastiaan Bach. Er zijn mensen die dat bij voorbaat heiligschennis vinden, maar die moeten echt naar Dasha gaan luisteren. Ze schreef (vaak erg mooi) eigen teksten op Bachs werk. De ‘Air on G-string’ werd ‘Hymn to Peace’, het menuet uit ‘Franse Suite no.1’ werd ‘Bluebells’.
Ze scat slechts één keer, in ‘Partita no.2’. Al wat ze zingt is loepzuiver, nooit overdadig jazzy, maar met een hoorbaar gevoel voor de schoonheid van Bachs muziek die ze ‘eigen’ weet te maken. Bach swingend alsof het zo hoort! En wanneer je Dasha Beets met haar mooie altgeluid Bachs ‘Lamento’ hoort inzetten, springen de tranen je echt in de ogen. Zo mooi.”
Bob van Eekhout schrijft erover:
Bach in een geheel ander jasje vertolken is altijd een waagstuk. De dieheart Bach liefhebbers zullen niet allemaal staan te klappen bij weer een nieuwe loot aan de Bach coverboom. Bij jazz liefhebbers kan dat anders liggen want vaak zijn deze muziekliefhebbers ook klassiek georiënteerd. Maar dat kan ook weer tegen je werken.
Dasha Beets (ja de vrouw van) is de uitdaging aangegaan en dat heeft geresulteerd in een fraai uitgevoerd huzarenstukje. Er moet heel veel muzikale energie, aandacht voor details en liefde voor Bach’s muziek in hebben gezeten want het geheel is smaakvol uitgevoerd.
De melodielijnen van Bach’s composities (en een stuk van Haendel) zijn tot de essentie teruggebracht waarna het geheel steen voor steen is opgebouwd met afwisselende arrangementen, Engelse teksten van Dasha zelf en haar vertalingen van Aleksandr Poesjkin’s poëzie. Dat laatste is een opgave op zich want om het juiste tempo, stijl en timing te vinden bij de melodielijnen is een hele puzzel en je loopt al gauw het risico dat het wat geforceerd gaat klinken. Maar in de arrangementen van Dasha is daar geen moment sprake van. Het geheel van jazz, klassiek en Engelse poëzie klinkt natuurlijk en vloeiend.