Arosa Trio

Arosa Trio

Zondag 20 maart 2022
Nino Gvetadze (piano), Frederieke Saeijs (viool)  en Maja Bogdanović (cello)
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 23
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Lees de recensie van het optreden hieronder

Recensie: Optreden Arosa Trio op 20 maart 2022
door Irene Witmer

Op een wat nevelige lente-zondag kwam het Arosa Trio naar Ruurlo om op te treden voor de KunstKring. In hun bagage een programma vol muzikale verhalen over de natuur en hoe de seizoenen de mens inspireren. Het werd een prachtige middag.
Het programma opende met een Prelude-Nocturne van Debussy, ten gehore gebracht door de pianiste van het trio, Nino Gvetadze. Ze opende stevig met forse, donkere klanken en hoewel de piano in aanvang wat dof reageerde wist ze het instrument gedurende het concert steeds beter naar haar hand te zetten. Al tijdens dit veelzijdige werk van Debussy toverde ze allengs een verscheidenheid aan kleuren uit de piano.
Na deze opening voegden de beide andere musiciennes zich bij haar en klonken twee korte werkjes van Lili Boulanger. Eerst een dromerig stuk voor cello en piano, waarmee celliste Maja Bogdanovic met haar prachtige toon, en het duo samen met betoverend mooi zacht spel meteen het publiek voor zich innamen. Daarna volgde de sprankelende Cortège voor viool en piano, met elegant en speels spel van violiste Frederieke Saeys.
Het pièce de ‘resistance’ voor de pauze was de versie voor pianotrio van Debussy’s driedelige orkestwerk La Mer. En weerbarstig wás deze bewerking van Sally Beamish – het is de vraag of die een aanwinst is voor het stuk. De piano had een hele dominerende rol gekregen, die de pianiste overigens meestal wel goed wist te beteugelen, en de partijen voor de enkele strijkinstrumenten, die normaal door een hele groep in het orkest worden gespeeld, waren in deze opzet met enkele instrumenten soms hoorbaar lastig en eigenlijk te ijl ten opzichte van het pianogeweld. Toch was er waardering uit het publiek, juist voor het vakmanschap van de musici en de originaliteit van de keuze voor dit stuk.

Na de pauze klonk muziek met een heel andere sfeer. De meer van afstand observerende impressionistische klankschilderingen maakten plaats voor herkenbare menselijke emoties. Eerst was de beurt aan de lieflijk-melancholieke, Slavische klanken van Tsjaikovski, waarvan vier deeltjes uit De Jaargetijden werden gespeeld. Frederieke Saeys las de bijbehorende gedichtjes voor die de componist hadden geïnspireerd. Het is eenvoudige maar sprekende muziek, oorspronkelijk voor piano solo geschreven, en hier in een geslaagde transcriptie gespeeld waarin de toegevoegde strijkinstrumenten mooie lange, zangerige lijnen toebedeeld kregen. Dat voelde heel natuurlijk. Tsjaikovski’s miniatuurtjes werden met mooi ademende rubati en intens vibrato van de strijkers gespeeld, Nino Gvetadze toverde prachtige strengen parels uit de vleugel.
En tot slot klonken De Jaargetijden van de Argentijn Piazzolla, of op zijn Spaans: Estaciones Porteñas. Porteño betekent ‘geboren in Buenos Aires’, vertelde violiste Frederieke Saeys het publiek, dus Piazzolla schilderde in dit stuk de seizoenen zoals die daar ervaren worden, met grote contrasten in temperatuur waaraan het leven in de stads zich aanpast. Het Trio zette met de stevige eerste tangoritmes pittig in – de muziek greep je meteen aan, deed je opveren na de mooie, maar ook wat zoete muziek van Tsjaikovski. Daarna volgde, ook in de volgende delen, een afwisseling van tango met dromerige gedeelten en plekken waar de musici konden improviseren, alles heel muzikaal en vrij gespeeld. Toch maken de overeenkomsten in opzet en materiaal de delen op den duur wat minder interessant. Het laatste deel eindigde net zo vurig als het begin en ontlokte het publiek een staande ovatie. Daarop stuurden de musiciennes het publiek met een herhaling van April van Tsjaikovski Ruurlo weer in, waar de zon inmiddels was doorgebroken en de knoppen in de bomen hun lentepracht ten toon spreidden.




 

Trio Gvetadze-Saeijs-Bogdanovic foto Sarah Wijzenbeek

Supertrio speelt Debussy, Tsjaikovski en Piazzolla

Op 20 maart heeft de Kunstkring Ruurlo drie écht groten in huis: de Georgische pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en de Servische celliste Maja Bogdanović, samen het Arosa Trio.
Zij spelen dan muziek van Debussy, Lili Boulanger en Tsjaikovski’s en Piazzolla’s impressie van de jaargetijden, die samen de hoofdmoot vormen van dit programma. Sinds mensenheugenis zijn wij mensen gefascineerd door het effect van de zon op ons dagelijks leven. De seizoenen kunnen ons nog altijd verwonderen, ook al weten we inmiddels hoe het werkt. Kunstenaars hebben zich daardoor in de afgelopen eeuwen vaak laten inspireren.

Na drie korte stukken waarin de drie musici zich ieder als solist presenteren en een inventieve bewerking van Debussy’s beroemde stuk La Mer voor pianotrio,
krijgen we een spannend idee van het Arosa Trio voorgeschoteld. Impressies van de jaargetijden van twee heel verschillende componisten worden naast elkaar gepresenteerd. Gebundeld onder de naam De Seizoenen schreef Tsjaikovski twaalf korte pianostukken, één voor elk van de maanden van het jaar. De stukken zijn heel beeldend en gaan bijvoorbeeld over het haardvuur, karnaval, sneeuwklokjes, een leeuwerik, de jacht en de troika. In dit concert worden er vier uit Tsjaikovski’s cyclus gespeeld in een bewerking voor pianotrio: April (Sneeuwklokjes), Juni (Barcarolle), October (Herfstlied) em December (Kerstmis). Daarna hoor je Lente, Zomer, Herfst en Winter van de beroemde tangomeester Astor Piazzolla als spetterende afsluiting van dit concert.

Zie ook https://arosatrio.weebly.com

Meer informatie over de musici en het programma…

Frederieke Saeijs – foto Sarah Wijzenbeek

 

Nino Gvetadze – foto Allard Willemse

 

Maja Bogdanovic

 

 

 

 

PROGRAMMA

Debussy
uit Pour le Piano, L. 95: Prélude (piano solo)
 
Lili Boulanger

Nocturne, voor cello en piano
Cortège, voor viool en piano

Debussy
La Mer (arr. voor pianotrio)

Tsjaikovski
selectie uit De Seizoenen op.37 (arr. A. Goedicke):
April: Sneeuwklokjes
Juni: Barcarolle
October: Herfstlied
December: Kerstmis

Piazzolla
Four Seasons (arr. José Bragato):
Lente
Zomer
Herfst
Winter

 

 

 

Meer informatie over de musici

 

Pianiste Nino Gvetadze won talloze prijzen. Zo veroverde ze de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het Internationale Liszt Concours in Utrecht in 2008. In 2010 kreeg ze de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award toegekend. Geboren en opgegroeid in Tbilisi, verhuisde ze voor een studie bij o.a. de befaamde pedagoog Jan Wijn naar Nederland; ze woont hier nog altijd. Nino trad op met orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Münchner Symphoniker en het Mahler Chamber Orchestra. Ze trad op in het Concertgebouw Amsterdam, de Herkuleszaal in München, op het Spoleto Festival met Jean-Yves Thibaudet, in Luzern, Tokio en de Wigmore Hall in Londen, en nam o.a. op voor Challenge Classics, Briljant Classics en Orchid.
Zie ook https://www.ninogvetadze.net

“…De Nederlandse violiste maakte niet alleen indruk met haar volmaakte techniek en intense toon, maar ook met het meesterschap waarmee ze haar brede palet aan expressieve middelen inzette…” (Rheinische Post)
De Nederlandse violiste Frederieke Saeijs vestigde internationaal de aandacht op zich door in 2005 de Long-Thibaud Internationale Vioolcompetitie in Parijs op haar naam te schrijven. Dit was de start van een internationale carrière. Ze trad op met o.a. het Rotterdams Philharmonisch, Beethoven Orchester Bonn, het Nieuw Japans Philhamonisch, Royal Scottish National en St. Petersburg Philharmonisch, onder dirigenten als Jaap van Zweden, Neëme Järvi en Vassily Sinaiski. Frederieke Saeijs nam op voor Naxos en Linn Records en zet zich naast haar concert- en lespraktijk op diverse conservatoria vooral in, om kinderen op school met klassieke muziek in contact te brengen, o.a. voor de Duitse organisatie Rhapsody in School.
Zie ook https://www.frederiekesaeijs.com

Na haar optreden in de beroemde Carnegie Hall in New York roemde het toonaangevende muziekblad The Strad het recital van celliste Maja Bogdanović met de woorden: “een uitvoering die uitblonk door klankschoonheid, weloverwogen, volwassen interpretaties en een voortreffelijke techniek”. Ze won talloze prijzen, waaronder de eerste op de Aldo Parisot Cello Competitie, de tweede en de publieksprijs van de Gaspar Cassadó Internationale Competitie, en de speciale prijs op het Concours Rostropovich in Parijs. Optredens met orkesten als de Berliner Symphoniker, Tokio Philharmonisch en het Tonhalle Orchester Zürich en op de Amsterdamse Cello Biennale volgden en recitals in steden als Amsterdam (Concertgebouw), Düsseldorf, Parijs (Salle Gaveau) en Montpellier.
Zie ook https://www.majabogdanovic.com