Vayne en Venderbosch

Vayne en Venderbosch

Zondag 30 september 2018 – Dorpskerk – Aanvang 14.00 uur
Concert op vleugel
In samenwerking met Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem
Jan Vayne met virtuose improvisaties en Irene Venderbosch met ‘verzwegen muziek’
Voorverkoop: € 17,50 – Kassa: € 20 (geen pin)
Zie het fotoalbum van dit optreden en de recensie hieronder

Recensie: Een bijzonder concert op vleugel in de Dorpskerk op 30 september 2018

Eigenlijk waren het twee concerten. Vóór de pauze Irene Venderbosch met ‘Musica Callada’ dl. 1 en 2 van de Catalaanse componist Frederico Mompou. Na de pauze een op aangeven van de bezoekers improviserende Jan Vayne.
Het concert was een samenwerking tussen de KunstKring Ruurlo en het Vleugelfonds Ruurlo in het kader van de Dorpskerk Openingsweken. De kerk is ingrijpend verbouwd en geschikt gemaakt voor een veelheid van activiteiten. Met het door een aantal Ruurloërs opgerichte Vleugelfonds streeft men ernaar om Ruurlo te verrijken met een prachtige vleugel in de Dorpskerk. Het beoogde bedrag van € 18.000,- is nog niet binnen. Daarom wordt de vleugel tijdens de Dorpskerk Openingsweken gehuurd.
Er was in de Dorpskerk voor een verrassende opstelling gekozen (zie de foto’s). De ruim 120 bezoekers zaten in een halve cirkel rond de vleugel. Daardoor had iedereen goed zicht op de pianisten. Er waren waarderende woorden voor deze opstelling.
‘Musica Callada’ betekent verzwegen muziek. Componist Mompou heeft het stuk in 16 kleine stukjes ‘geknipt’, vaak heel verschillend van sfeer, waardoor er sprake was van veel afwisseling. De Ruurlose Irene Venderbosch is gegrepen door deze muziek. Zij wilde haar gevoel graag met de bezoekers delen. Daarin is zij goed geslaagd. Dat was te merken aan het geconcentreerde luisteren tijdens haar optreden en het uitbundige applaus na afloop.
Jan Vayne is bijna het andere uiterste. Waar Irene Venderbosch heel ingetogen speelt, is Vayne juist heel expressief. Hij nodigde het publiek uit om met verzoeknummers te komen waaraan hij zijn eigen interpretatie gaf. De wisselwerking tussen pianist en publiek was stimulerend. Het kleine uurtje van zijn optreden vloog voorbij. Hij moest snel weg naar een volgend optreden waardoor er geen tijd meer was voor toegiften. Hij beloofde een keer terug te komen om dat goed te maken. Jan had waarderende woorden voor de prachtige vleugel in de Dorpskerk. “Zorg, dat je hem hier houdt”, zei hij.

 


 

Dorpskerk Ruurlo, van binnen onlangs vernieuwd

Zondagmiddag 30 september kun je genieten van twee geheel verschillende pianisten. Jan Vayne staat bekend om zijn – soms uitbundige – improvisaties, waar hij het publiek vaak bij betrekt. Irene Venderbosch brengt vanmiddag juist een heel ingetogen programma.

Vóór de pauze speelt Irene Venderbosch boek 1 (1959) en boek 2 (1962) van Frederico Mompou. Musica Callada bestaat in totaal uit 4 boeken geschreven in 1959 ,1962 , 1966 en 1974.
Frederico Mompou (1893-1987) is een Catalaanse componist die vooral bekend is om zijn pianomuziek. Zijn stijl is impressionistisch met een meditatief karakter. Het Frans impressionisme (Debussy) en Erik Satie waren zijn voornaamste inspiratiebronnen.

Na de pauze hoor (en zie) je Jan Vayne. Hij heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren
 
Zie de website van Irene Venderbosch: www.irenevenderbosch.nl
en de website van Jan Vayne: www.janvayne.nl
 
Lees verder…

Irene Venderbosch

 

 

Meer informatie

    

Vóór de pauze speelt Irene Venderbosch boek 1 (1959) en boek 2 (1962) van Frederico Mompou. Musica Callada bestaat in totaal uit 4 boeken geschreven in 1959 ,1962 , 1966 en 1974.
Frederico Mompou (1893-1987) is een Catalaanse componist die vooral bekend is om zijn pianomuziek. Zijn stijl is impressionistisch met een meditatief karakter. Het Frans impressionisme (Debussy) en Erik Satie waren zijn voornaamste inspiratiebronnen.
Eén van de bekendste werken van Mompou is ‘Musica Callada’ (verzwegen muziek), gebaseerd op de mystieke poëzie van de 16e eeuwse dichter San Juan de la Cruz. De woorden ‘La musica Callada, la Soledad Sonora (de verzwegen muziek, de eenzaamheid in de klank) komen uit San Juan’s ‘Canto espiritual’.
Schijnbaar eenvoudige melodieën met een vleugje melancholie en verlangen naar het verre en verlorene. Er zijn vaak imitaties van klokken te horen, uit de klokkenfabriek van zijn grootvader, kreten van zeemeeuwen, spelende kinderen en Catalaanse volkswijsjes.
Irene Venderbosch is afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium Groningen in 1989 bij Gerben Makkes van der Deijl. Zij heeft Masterclasses gevolgd bij Geoffry Madge, Mauricio Kagel en Rudolf Jansen. In 1992 kwam zij naar Ruurlo en begon zij hier haar privé lespraktijk. Naast het lesgeven begeleidt ze andere muzikanten en vormt ze verschillende vaste duo’s en een pianotrio. Sinds kort treedt ze solo op met Etudes van Philip Glass en met werken van Mompou.

Na de pauze hoor (en zie) je Jan Vayne. Hij heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren.
Jan Vayne (1966) kreeg reeds op vierjarige leeftijd pianolessen. Toen hij tien jaar oud was, gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Jan Vayne heeft zich vanaf die tijd erop toegelegd om dit motto op de meest uiteenlopende manieren uit te dragen. Vrijheid laat zich niet vangen in hokjes. Deze gedachte staat bij Jan altijd voorop, zowel in zijn leven als in zijn muziek. Zijn uitzonderlijke improvisatie talent en gedegen opleiding zijn daarbij van essentieel belang.
In 1984 slaagt Jan voor zijn eindexamen Gymnasium en schrijft hij zich in voor het Conservatorium. In 1990 haalde hij zijn solistendiploma en begon aan een succesvolle carrière als beroepsmusicus. Vrijwel meteen werd hij een landelijke bekendheid door optredens voor TV en het geven van talloze concerten met andere musici, symfonieorkesten, ensembles en koren. Ook zijn CD-productie kwam al direct op gang en is sindsdien gestaag gebleven. In 1997 beleefde hij een internationale doorbraak. Tijdens een tournee in Amerika speelde hij ook op het inauguratiebal ter gelegenheid van de tweede ambtstermijn van president Clinton in de Shakespeare Library in Washington.