Sint Petersburg

Sint Petersburg

Sint Petersburg
Spreker: Sjoerd Kuipers
Dinsdag 14 december 2021
Theaterzaal Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Toegangskaart € 12,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop via deze website of aan de kassa

Spreker: Sjoerd Kuipers

Een zeer interessante en boeiende reis naar Sint Petersburg, dé stad voor cultuur- en kunst-liefhebbers. Sjoerd Kuipers laat ons genieten van zijn verhaal, dat vergezeld gaat van prachtig beeldmateriaal en unieke klankbeelden.

Tsaar Peter de Grote stichtte in 1703 de Petrus-en-Paulusvesting in Sint Petersburg aan de rivier de Neva. Dit deed hij om de opening naar de Oostzee te beschermen. Hij bouwde eerst het Tsaar Peterhuisje, later het Winterpaleis en daarna het Zomerpaleis aan de Finse Golf.
In de 2e helft van de 18e eeuw bouwden de Romanov’s het huidige Winterpaleis. Dit was de officiële residentie van de Russische tsaren. Thans is daarin de Hermitage gevestigd.
Het paleizen- en tuinencomplex werd vaak het Russisch Versailles genoemd. Het vormt een trekpleister voor duizenden toeristen.
De tsaren Alexander III en Nicolaas II hadden de paastraditie om Fabergé-eieren aan hun tsarina’s te schenken. Peter Carl Fabergé was een Russische goudsmid. Hij is beroemd geworden als de maker van, uitbundig met juwelen versierde, eieren die hij maakte voor de twee laatste Russische tsaren.

We bezoeken vijf prachtige Russische kathedralen. Overal zie je kerken en kathedralen boven de stad uittorenen. Felgekleurd, met gouden koepels of juist heel sober. De St. Isaac’s kathedraal is te herkennen aan de grote gouden koepel. Hierin is tevens een van de meest interessante musea gevestigd.
Ook gaan we langs de 4,5 km lange Nevski Prospekt vanaf de Admiraliteit naar het Alexander Nevski klooster. De Nevski Prospekt is een van de bekendste straten van St. Petersburg, de breedste, de langste en de mooiste.

De presentatie ziet er als volgt uit:

1. Inleiding en klankbeeld over het Zomer- en Winterpaleis van de Romanov’s en een bezoek aan de Hermitage.
2. Inleiding en klankbeeld over de Fabergé-eieren.
3. Pauze
4. Inleiding en klankbeeld over de Nevski Prospekt met zijn vele bezienswaardigheden.
5. Inleiding en klankbeeld over kerken en kathedralen in Sint Petersburg met Russisch-Orthodoxe muziek.

Sjoerd Kuipers was docent aan het MBO/HBO.
Hij is nu auteur bij de onderwijskundige uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina of gekocht aan de kassa.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl

Foto: Sjoerd Kuipers

Foto: Sjoerd Kuipers

Foto: Sjoerd Kuipers