Rembrandt en Hendrickje

Rembrandt en Hendrickje

Vrijdag 22 november 2019 – Theaterzaal Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing over Rembrandt en zijn vrouwen
Kosten: € 15 incl. munt voor koffie/thee/fris
Spreker: Jan Six, kunsthistoricus en archeoloog
Zie het fotoalbum van deze lezing

Spreker: Jan Six (Foto: Salih Kilic)


Klik op logo voor
‘Rembrandt in Ruurlo’

In het leven van Rembrandt hebben drie vrouwen een cruciale rol gespeeld. Achtereenvolgens waren dat Saskia Uylenburgh, Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels. Toen Jan Six, kunsthistoricus en archeoloog, gevraagd werd om een voordracht te houden over het leven van Rembrandt en over de vrouwen die daarin een belangrijke rol speelden, stemde hij hiermee van harte in. Ook met de suggestie Rembrandts derde geliefde, Hendrickje Stoffels, in deze lezing een prominente plaats te geven. Reden: Hendrickje werd geboren in de Achterhoek, in Bredevoort.

Een korte schets van deze drie vrouwen:
Saskia Uylenburgh (1612-1642) wordt geboren in een welgesteld gezin in Leeuwarden. Zij trouwt met Rembrandt als ze 22 jaar oud is. Zij is zijn grote liefde. Hij maakt van Saskia zo’n tien schilderijen, zes etsen en meer dan twintig tekeningen. Zij schenkt hem vier kinderen waarvan de eerste drie kort na hun geboorte overlijden. Saskia overlijdt in 1642 aan tuberculose, een jaar na Titus’ geboorte, slechts 30 jaar oud. Het is het jaar waarin Rembrandt de Nachtwacht voltooit.
Tijdens Saskia’s laatste levensjaar is Geertje Dircx (1610-1656) het kindermeisje in het gezin van Rijn, dat woont in een huis in de Jodenbreestraat, het huidige Rembrandthuis. Rembrandt begint in 1642 een verhouding met haar, die duurt tot 1649. Zij leven openlijk als man en vrouw. Ruzie over een testament en de alimentatie na de scheiding , waarbij Rembrandt tenslotte in het gelijk wordt gesteld, leiden tot gevangenneming van Geertje en opsluiting in het Spinhuis van Gouda. Een jaar na haar vrijlating sterft ze in 1656.
Al in 1647 heeft Hendrickje Stoffels (1626-1663) haar intrek genomen in het gezin als dienstmeid. Na het vertrek van Geertje vindt hij in haar zijn nieuwe liefde. Zij krijgen een dochter, Cornelia, het halfzusje van Titus. Rembrandt gaat failliet, waarna het gezin verhuist naar de Rozengracht. Daar begint Hendrickje samen met Titus een kunstwinkel, waar ze o.a. schilderijen, tekeningen en houtsneden verkopen. Om Rembrandt tegen zijn schuldeisers te beschermen, wordt hij door Hendrickje en Titus aangenomen als employé. Het voormalige dienstmeisje Hendrickje Stoffels is nu opgeklommen tot de positie van Rembrandts baas.
In 1663 treft een pestepidemie Amsterdam. Waarschijnlijk wordt ook Hendrickje door deze ziekte dodelijk getroffen. Zij wordt begraven in een huurgraf in de Westerkerk.

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij tevens een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over Jan Six

Hendrickje Stoffels

 

Saskia met parelsnoer. Afbeelding: Rijksmuseum Amsterdam

 

 

Meer informatie:  

Jan Six
groeide op in Amsterdam, waar hij vanaf zijn elfde jaar woonde aan de Amstel, in het pand waar onder andere het portret van één van zijn voorvaderen, de Amsterdamse regent en schrijver Jan Six I, aan de muur hing. Deze Jan was bevriend met Rembrandt, degene die hem portretteerde. Dat portret geldt als een van de mooiste door hem geschilderd.
Jan studeerde van 1998 tot 2003 kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij curator van de Collectie Six. De Collectie Six is de gemeenschappelijke naam voor het cultureel erfgoed van de familie Six dat, naast de familieportretten, onder andere het familiearchief en kunst- en antieke voorwerpen in relatie tot de familie omvat. Na zijn studie werkte hij gedurende vijf jaar bij veilinghuis Sotheby’s, eerst in Londen, de laatste twee jaar als hoofd van de afdeling oude meesters in Amsterdam. In 2009 begon hij voor zichzelf en startte een kunsthandel in oude meesters. Naast zijn werk als kunsthandelaar in oude meesters verzamelt hij moderne kunst.
Geert Mak heeft de dynastie van het geslacht Six beschreven in zijn prachtige boek ‘De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis’.