Noord-Korea

Noord-Korea

De verbeelde werkelijkheid
Spreker: Drs. Marc Roth
Vrijdag 16 oktober 2020
Theaterzaal Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Toegangskaart € 10
Verkoop uitsluitend via deze website
De lezing van 20.00 uur is uitverkocht
Extra ingelaste (dezelfde) lezing om 14.00 uur
*** Kaartverkoop gesloten ***

Juche Tower – Foto: Marc Roth

Drs. Marc Roth neemt je tijdens deze presentatie mee naar Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld met meer dan 25 miljoen inwoners. Hij geeft een boeiende lezing over “De verbeelde werkelijkheid” .

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op. Je wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur. Maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om “buiten de gebaande paden” te gaan. Het is en blijft een mysterieus land.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een “socialistische sprookjesstad” in een bijna surrealistisch decor.
Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen
Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen. De kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. De kunstenaars zijn technisch uitstekend onderlegd door hun jarenlange opleiding. Er vindt zelfs onder de besten nog een selectie plaats, zodat alleen de allerbeste kunstenaars overblijven.
Er is een groot verschil tussen Pyongyang en andere steden in het land.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En …. is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? Wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze Westerse bril?

Marc Roth geeft deze avond een inkijkje in ’s werelds meest gesloten samenleving en je zult nu ontdekken dat Noord-Korea meer is dan alleen maar “verbeelde werkelijkheid”.
De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, korte clips en ander beeldmateriaal. Dit beeldmateriaal hebben nog maar weinig mensen gezien. Natuurlijk zijn de eigen ervaringen van Marc Roth als bezoeker van Noord-Korea het aanhoren meer dan waard.

Marc Roth:
Studeerde beleids- en organisatiewetenschappen (Universiteit Tilburg) en is oprichter van Roth Spark Travel. De nadruk ligt op moeilijk toegankelijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag. Marc werkt veel samen met Nicholas Bonner en Simon Cockerell (Koryo Group) op kunst- en reisgebied. Zij zijn ook betrokken geweest bij documentaires c.q. reisprogramma’s o.a. met Floortje Dessing, Tom Waes en Michael Palin.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl

Reunification Arch (Boog van Hereniging) – Foto: Marc Roth

 

Juche Tower met dansers – Foto: Marc Roth

 

Arch of Thriumph – Foto: Marc Roth