Natuur als inspiratiebron

Natuur als inspiratiebron

Woensdag 11 december 2019 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over Natuur als inspiratiebron voor kunst, cultuur en techniek
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Kinderen gratis – jeugd 13 t/m 18 jaar € 7,50
Spreker: dr. Eric Mulder, conservator, zoöloog

Griffioen op fresco paleis Knossos – 15e eeuw

Wat hebben fabeldieren, griffioenen, cyclopen, eenhoorns, hangbruggen, winkelgebouwen en gevarenlinten met elkaar gemeen? En … wat hebben natuur, kunst, cultuur en techniek met elkaar te maken?
Waarschijnlijk zeer verrassend is deze vraag met ‘veel’ te beantwoorden, omdat al deze dingen voortkomen uit voorbeelden vanuit de natuur.

Onder andere op deze voorbeelden gaat dr. Mulder, conservator van museum Natura Docet Wonderryck Twente te Denekamp, nader in tijdens zijn voordracht. Hij vertelt over de natuur als inspiratiebron voor kunst, cultuur en techniek en geeft inzicht in de mogelijkheden die de natuur geboden heeft en nog steeds biedt.

We spreken van Biomimicry wanneer de natuur de techniek of de architectuur inspireert.
Denk daarbij aan machineontwerpen, water- en werktuigbouw (vliegtuigen) en biochemie.
De natuur heeft vaak al oplossingen voor problemen bedacht waar de mens nog achter moet komen. Een concreet voorbeeld is een natuurlijke koeling van een gebouw, waarbij de ontwerpers zich hebben laten inspireren door een termietenheuvel. Pigmentvrije verf geïnspireerd op de pauwenstaart is nog zo’n vorm van biomimicry.

Biomimicry of biomimetica is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Biomimicry is gebaseerd op 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen het overleven. Opvallend is daarbij dat een organisme bijna nooit zijn eigen leefomgeving vervuilt, vergiftigt of onleefbaar maakt.

Biomimicry biedt handvatten om duurzaam om te gaan met onze planeet, om op de juiste manier om te gaan met grondstoffen, afval en energie.

Lees meer over Dr. Eric W.A. Mulder :

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.

 

 

 


Meer informatie:

Dr. Eric W.A. Mulder (1956) groeide op in Almelo. Reeds als kind was hij geboeid door dieren en fossielen. Daarom koos hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen voor de studie zoölogie, met bijvak paleontologie. In 1981 studeerde hij cum laude af. Sinds 1983 is hij als conservator verbonden aan Museum Natura Docet Wonderryck Twente te Denekamp.
In 2003 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het onderwerp “Fossiele reptielen uit de mariene krijtsedimenten van Zuid Limburg”. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot honorair conservator van het Natuurhistorisch Museum te Maastricht. Hij is als zodanig nog steeds betrokken bij het onderzoek aan genoemde reptielen.
Het werk van de conservator houdt o.a. in: collectiemanagement, wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van tentoonstellingen.
Eric treedt regelmatig op als gastspreker voor divers publiek en ook als gastdocent geeft hij colleges en practica aan de Universiteit Maastricht en de universiteit te Opole in Polen. Aldaar is hij bovendien betrokken bij het realiseren van onderwijsprogramma´s.

Lees meer … www.wonderryck.nl