Lofar

Lofar

Vrijdagavond 1 november 2019 – Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing over Lofar: kijken en luisteren in de ruimte
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Dr. Michiel A. Brentjens, radioastronoom

spreker:Dr. Michiel A. Brentjens, radioastronoom

Inmiddels 10 jaar geleden ging de schop in de grond voor de eerste antennevelden van wat ’s werelds allergrootste radioscoop zou worden : LOFAR, de ogen van de aarde.
Het centrale gebied van de telescoop ligt weliswaar in Drenthe, maar het volledige apparaat strekt zich uit van Zuid-Duitsland tot Zweden en van Ierland tot Oost-Polen. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe het apparaat er nu uit ziet, hoe we het gebruiken en bedienen en waar het zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden.
Hoe “kijken” we met radio ?
Wat zijn de mooiste foto’s ?
De gekste observaties ?
De nieuwste resultaten ?

LOFAR (Low Frequency Array ofwel Lage Frequentie Telescoop) is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen.
LOFAR is zo’n radiotelescoop met een netwerk van duizenden sensoren. De kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Daarnaast worden minstens 8 stations met antennes in Duitsland (5), Groot-Brittannië (1), Frankrijk (1) en Zweden (1) gebouwd en aangesloten op het Nederlandse netwerk. Daarmee bereikt LOFAR een 15x hogere beeldscherpte.

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over de lezing en Michiel A. Brentjens… 

Foto:Astron

 

Foto:Astron

 

Foto:Astron

 

 

Meer informatie  
 

Nooit eerder is een instrument ontwikkeld met capaciteiten voor verwerking van signalen en data op deze schaal. Om het LOFAR sensorennetwerk te kunnen realiseren moet grootschalig ICT-onderzoek plaatsvinden naar onder andere :
– het verwerken van en het herkennen van patronen in ongekend grote hoeveelheden data
– de mogelijkheden om interactief inzicht te krijgen in complexe multidimensionale datasets via visualisatie
– het efficiënt koppelen van gedistribueerde rekenkracht en dataopslagcapaciteit.

LOFAR maakt ook een sprong voorwaarts mogelijk in onderzoek en ontwikkeling op andere terreinen, zoals geofysica en landbouw.
LOFAR is uniek in de wereld, een project van internationale allure !

Dr. Michiel Brentjens is als Astron’s senior technisch radiosterrenkundige (radioastronoom) verantwoordelijk voor het technisch-wetenschappelijk functioneren van LOFAR en voor het bedenken of begeleiden van bijzondere experimenten. Hij ontwikkelt nieuwe meet- en analysemethoden en is onder andere op zoek naar het moment waarop de eerste sterren zijn gaan stralen.Gespecialiseerd in radio-interferometrie en polarimetrie, softwareontwikkeling en publieksbereik.

Het wordt een boeiende avond met een fascinerend verhaal. Michiel Brentjens vertelt met veel enthousiasme over zijn werk en laat prachtig beeldmateriaal zien. Deze lezing laat ook zien de uitstekende samenwerking tussen de diverse landen. Dit alles wordt door hem verteld als een spannend verhaal uit een boek. De onderwerpen worden zeer begrijpelijk en op een voor ieder toegankelijke manier uitgelegd, tevens met duidelijke en verrassende beelden gepresenteerd.
Als er nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden dan laat hij de nieuwste beelden zien.

Sinds 2001 bij ASTRON. Lid o.a. van het LOFAR magnetism key science project.

Zie ook:

www.lofar.nl
https://www.astron.nl/~brentjens/