Langs de Zijderoute

Langs de Zijderoute

Kunst en Architectuur langs de Zijderoute
Spreker: Aly Wagenvoorde – docent
Vrijdag 12 november 2021
Theaterzaal Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Toegangskaart € 12,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop uitsluitend via deze website

Spreker: Aly Wagenvoorde – docent

Bij de lezing over Kunst en Architectuur langs de Zijderoute worden we verrast door de fraaie kunstschatten plus de bijzondere architectuur. Deze presentatie geeft tevens een impressie van een niet alledaagse reis, waarbij u zult genieten van mooie foto’s en authentieke muziekfragmenten. We voeren u mee over een route uit een ver verleden.

De oudste verbinding van Oost naar West, tussen Europa en China, werd de “Zijderoute” genoemd. Het was het belangrijkste netwerk van handelswegen en handelscentra in de geschiedenis.
Aly en Cees Wagenvoorde volgden een deel van deze legendarische Zijderoute. Zij reisden per minibus en trein door spectaculaire landschappen nu eens door hoge bergpassen, dan weer door eindeloze woestijnen.
Zij nemen u mee naar steden – o.a. Khiva, Buchara en Samarkand – waar schitterende moskeeën en sprookjesachtige bazaars het straatbeeld bepalen.
Samarkand was tussen 1925 en 1930 de hoofdstad van Oezbekistan met zijn prachtige turquoise en blauwe moskeeën en paleizen. In deze stad waant men zich nog steeds in de fantasiewereld van “Sprookjes uit 1001 nacht”.
Kirgizië heeft de reizigers veel te bieden ondanks het feit dat het een straatarm land is. Vroeger was het een pleisterplaats voor de handelskaravanen. Ook tegenwoordig zijn er nog nauwelijks voorzieningen. Men overnacht bij de mensen thuis, in een tent of yurt bij de nomaden.
We verlaten het boeiende nomadenleven in Kirgizië en reizen verder naar Kashgar in China. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De graftombe van Apakh Hoja is een indrukwekkend bouwwerk met schitterend tegelwerk.

Tijdens het laatste deel van de reis staat de oase Turfan/Turpan op het programma. Deze ligt ten noorden van de Taklamakanwoestijn. Het grottencomplex van Bezeklik wordt bekeken. De reis eindigt in Xi’an, bekend van het beroemde terracottaleger.

De ontdekkingsreizen in de 19e eeuw leidden tot de vondst van vergeten rotskloosters met fresco’s en grotten met beelden en manuscripten. Tijdens jarenlange expedities en opgravingen doken allerlei kunstwerken op. Maar ook nu tijdens onze reis waren her en der kunstenaars aan het werk. Er was een kleine tentoonstelling in een van de madrassa’s in Khiva.

ALY WAGENVOORDE
Pedagogische Academie en werkzaam geweest als docent ROC, tevens fotografe.
Al ruim 10 jaar verzorgt Aly Wagenvoorde lezingen en PowerPointpresentaties voor verenigingen en geïnteresseerden.
Samen met haar man Cees maken ze al jarenlang reizen naar voornamelijk Aziatische landen, maar ook andere delen van de wereld hebben hun aandacht.
Op een ontspannen manier laat ze de aanwezigen kennismaken met de cultuur, kunst, geschiedenis en de natuur van het land dat ze bezoeken. Aly vertelt over de persoonlijke ervaringen en indrukken die ze samen met haar man beleefd heeft.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn in verband met de Corona maatregelen géén toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl

Samarkand – Foto: Pam Photo Delden

 

Kirgizië – Foto: Pam Photo Delden

 

Graftombe Apakh Hoja – Foto: Pam Photo Delden