China Actueel

Spreker: Monique Groeneveld, China deskundige
Vrijdag 17 februari 2023
Theaterzaal Kulturhus 20.00 – 22.00 uur
Toegangskaart € 12,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop via deze website of aan de kassa

Monique Groeneveld

China Actueel
China is de laatste jaren bijna onafgebroken in het nieuws. Maar wat is het eigenlijk voor land? Tijdens deze lezing gaat Chinadeskundige Monique Groeneveld in op allerlei actuele thema’s die spelen in China. We kijken naar hoe de Chinese Communistische Partij georganiseerd is en welke invloed deze partij heeft op het leven van de Chinezen. We gaan in op de grote economische stappen die China de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt en wat dat betekent voor de bevolking: het ontstaan van een stedelijke middenklasse maar ook leegloop van het platteland, inkomensongelijkheid, milieuvervuiling en corruptieschandalen. We hebben het over de (inmiddels afgeschafte) 1-kind politiek en de uitwerking daarvan op de maatschappij, en over de opkomst van China als wereldmacht en de geopolitieke spanningen die dit met zich meebrengt.

Monique Groeneveld
Monique Groeneveld is gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. In 1987 begon ze aan de studie Sinologie in Leiden, omdat ze een andere taal wilde leren en ‘alles in Azië was terug te leiden tot de Chinese taal en cultuur’. Na twee jaar stopte ze echter om over te stappen naar de studie geschiedenis.
Tijdens haar nieuwe studie begon ‘China’ toch weer te kriebelen. Ze vroeg daarom een studiebeurs aan voor het land. Deze kreeg ze. Zij zette in 1992 voor het eerst voet op Chinese bodem en dat voelde meteen goed. Van augustus 1992 tot de zomer van 1993 zat ze daarom in Beijing. “Die tijd heeft mijn passie voor China weer helemaal teruggebracht. Ik kon eindelijk de dingen gebruiken die ik tijdens die twee jaar in Leiden geleerd had. Alles viel op zijn plaats.”
En nog steeds boeit China haar. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en graag deelt zij met anderen haar ervaringen. De Chinese taal en geschiedenis zijn haar grote passie. Monique is mede-oprichtster van China Inside, naast cursussen Chinese taal, organiseert China Inside activiteiten op het gebied van economische en culturele uitwisseling, van workshops over werken in China tot een fietstocht door de hutongs.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina of gekocht aan de kassa.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl

Toegang verboden stad met mao – eigen foto rechtenvrij

 

Boeddhabeelden bij Datong – eigen foto rechtenvrij