Winterwonderen in Lapland

Winterwonderen in Lapland

Vrijdagavond 15 maart 2019 – Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing over winterwonderen in Lapland
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Ruud Kohlen

spreker Ruud Kohlen

In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -40*C is cineast Ruud Kohlen er in geslaagd om unieke beelden te schieten van het diepgevroren landschap in Lapland.
We brengen o.a. een bezoek aan de stad Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweeds Lapland. Hier bevindt zich ook de grootste ijzerertsmijn ter wereld.
Het ertsvervoer van de mijn in Kiruna naar de havenstad Narvik in Noorwegen is als een rode draad door de natuurfilm verweven. De film vertelt het complete verhaal van de delving van ijzererts in de mijn en het transport daarvan met de sterkste locomotieven ter wereld tot de verscheping in Narvik.
De spoorlijn voert over een ontoegankelijke bergpas, waar schitterende beelden werden opgenomen. De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa met bergen van 220 meter hoogte : mensen wonen er praktisch niet.

 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over de lezing en Ruud Kohlen… 

Ertstrein in Lapland

 

 

Adolfkanon

Eland met zender

 

Meer informatie:  

U zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) in alle facetten en veel meer dingen die men alleen in Lapland kan waarnemen, zoals een ijspaleis, ijsvissen en ijskristallen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook waar te nemen.
Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur.
Het is een film die zeker ook de treinliefhebber zal bekoren !

Er wordt ook aandacht besteed aan de Duitse bezetting van o.a. Narvik aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Om het ertstransport veilig te stellen werden door de Duitsers de grootste (vast opgestelde) kanonnen ter wereld gebouwd. Deze enorme kanonnen, met als bijnaam “Adolfkanonnen” werden na de oorlog in ongeschonden staat teruggevonden !

Alles wordt omlijst met schitterende muziek.

 

 
Over Ruud Kohlen: 
 
Na een universitaire studie werktuigbouwkunde werd de productie van elektronische componenten zijn werkterrein. Als expert op dit gebied doorkruiste hij heel Europa en ver daarbuiten.
Vanaf zijn jeugd had hij al belangstelling voor de natuur en de spoorwegen in het bijzonder en werd hij gefascineerd door de stoomtractie die tot 1977 in West Duitsland werd ingezet om de zwaarste goederentreinen te trekken : de 4000-tons ertstreinen.
Hij kan zich nog goed herinneren met welk geweld deze treinen de hellingen naar het Zuiden moesten overwinnen.
De combinatie van natuur en trein leerde hij professioneel in beeld vast te leggen waardoor spectaculaire beelden ontstonden.
Intussen zijn er in 40 jaar tijd talloze artikelen van zijn hand verschenen in diverse publicaties, vakbladen, boeken en tijdschriften. Hij geeft lezingen en filmvoorstellingen door het hele land.
Mede door zijn werk kwam hij in Lapland terecht, waar hij 4 jaar verbleef.
In zijn vrije tijd werd hier de film “Winterwonderen in Lapland” opgenomen.

Kaart Lapland

Detailkaart Noord Zweden